Staatssecretaris Sharon Dijksma gaat met de pluimveesector in overleg of broederijen maatregelen kunnen treffen om bij uitbraak van vogelgriep eendagskuikens tijdelijk op te vangen in tijden van vervoersverboden.
Dit schrijft Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de brief zijn Kamervragen van Marianne Thieme(PvdD)
In tijden van vogelgriep zijn er veel bedrijven die schade hebben geleden. De broederijen hebben in totaal 24 aanvragen ingediend voor een tegemoetkoming in de schade voor bijna 9,4 miljoen eendagskuikens (ca. 3% van alle kuikens die per jaar in Nederland worden opgebroed). Deze aanvragen worden momenteel door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland beoordeeld. Deze aanvragen betreffen slechts een periode van 10 dagen.
Op de vraag of bij een volgende uitbraak van vogelgriep als onderdeel van het maatregelenpakket, broederijen verplicht zijn hun broedproces tijdelijk stil te leggen, antwoordde Dijksma het volgende:
“Een broedproces tijdelijk stilleggen is niet altijd mogelijk. Omdat de embryo’s van
bebroede eieren sterven nadat het broedproces wordt stilgelegd is het afhankelijk van het stadium van het broedproces in hoeverre dit bijdraagt aan dierenwelzijn."
De vergoedingen voor broedeieren en eendagskuikens zijn volgens de systematiek van het Diergezondheidsfonds. Net zoals bij de vergoeding van schade van dieren van besmette bedrijven, is de schade gebaseerd op de marktwaarde. De marktwaarde van een eendagskuiken is hoger dan van het broedei.
Klik hier voor de brief aan de Tweede Kamer
Meer informatie
Rijksoverheid
W.: www.rijksoverheid.nl