De consumentenprijsindex van eieren is aan het eind van het jaar 4% hoger uitgekomen dan een jaar eerder. De producentenprijzen zijn ook iets gestegen. De eierprijzen af boerderij zijn in november en december echter fors gestegen. Deze ontwikkeling is conform het normale seizoenpatroon maar de stijging is opvallend groot: de prijsindex steeg van 89 in september naar 109 in december.
Prijsontwikkeling
De consumentenprijs van eieren is in november en december wederom iets gestegen. De index lag al op een hoog niveau, maar is weer verder opgelopen. In december 2018 was de index 128, 4% hoger dan vorig jaar. De producentenprijs (voor de producten af eierpakstation) was de laatste maanden van 2018 redelijk stabiel. In december was de index 99. De pakstations leveren de eieren voor een bijna 1% hogere prijs aan de supermarkten dan in oktober. De prijs af boerderij is sterk gestegen. In oktober was de index 89 en de index is opgelopen naar 104 in november en naar 109 in december. Deze ontwikkeling is conform het normale seizoenspatroon, maar de stijging is groter dan in andere jaren. De prijzen af boerderij liggen nog 38% beneden het niveau van december 2017. Er is een goede vraag naar eieren in binnenland en op de belangrijkste exportmarkt Duitsland. Het is opvallend dat de eierprijzen in de winkel op een hoog blijven en zelfs nog iets toegenomen zijn in november en december. De marges voor de supermarkt lijken momenteel groot te zijn, omdat de prijzen van de pakstations 23% lager zijn dan een jaar eerder.
Keten
De tafeleieren in het schap bij de supermarkten zijn direct door de pakstations afgeleverd of door grossiers via de pakstations. Leghennenhouders leveren eieren aan de pakstations, verpakken zelf of leveren aan de eiproductenindustrie. Broederijen en de opfokkers van jonge hennen zijn belangrijke voorschakels in de eierketen. Mengvoerfabrikanten zijn belangrijke toeleveranciers in de sector
Toelichting op drie niveaus
Bijna 90% van de tafeleieren wordt afgezet via de supermarkten. Er is geen noemenswaardige import van eieren voor de afzet via supermarkten. In Nederland houden circa 1.000 bedrijven leghennen, in verschillende houderijsystemen. Het merendeel van de hennen wordt gehouden als scharrelhen. Daarnaast worden ook hennen gehouden in kooihuisvesting, vrije uitloop en biologisch.
De geproduceerde eieren worden op de boerderij verpakt of geleverd aan de 14 middelgrote en grote pakstations. Deze sorteren en verpakken de eieren in consumentenverpakkingen. De Nederlandse pakstations leveren tafeleieren aan supermarkten in Nederland (circa 30% van de productie) en Duitsland (ook circa 30% van de productie). Een deel van de eieren (30 tot 35%) gaat naar de eiproductenindustrie in Nederland en het buitenland. Daar worden de eieren verwerkt tot vloeibaar of gedroogd eiproduct. Dit eiproduct wordt vervolgens weer gekocht door de levensmiddelenindustrie, waarbij fabrikanten van sauzen en pasta en bakkerijen belangrijke afnemers zijn.
Prijsvorming
De leghennenhouders maken veelal per legronde afspraken met een pakstation. Naast kwaliteitsaspecten kan er ook een afspraak gemaakt worden over de prijs voor de eieren. Het merendeel van de leghennenhouders werkt echter met een vrije marktprijs. Dat betekent dat voor elke geleverde partij eieren de marktprijs van dat moment betaald wordt. Er is een duidelijk seizoenspatroon herkenbaar in de marktprijzen. ’s Zomers zijn de eierprijzen voor de leghennenhouders in de regel lager dan in de rest van het jaar. Op detailhandelsniveau zijn de prijzen vrij stabiel.
Prijsindices
De consumentenprijsindex (CPI) is gebaseerd op de prijzen voor tafeleieren in de supermarkt. De PPI is gebaseerd op de opbrengstprijzen van pakstations én die van de eiproductenindustrie.
Bron: Agrimatie