Opfokker Jeroen Heusinkveld uit Heelweg (Gld.) winnaar vleespluimveesector
De winnaars van de Agroscoopbokaal 2020 zijn bekend. De Agroscoopbokaal is de jaarlijkse prijs die ForFarmers en dochteronderneming Reudink in acht sectoren uitreiken aan klanten die het afgelopen jaar een bijzondere prestatie hebben geleverd.
Agroscoopbokaal
ForFarmers en Reudink (biologisch) organiseren sinds 2015 jaarlijks de uitreiking van de Agroscoopbokalen om stil te staan bij de uitmuntende prestaties die de agrarisch ondernemers leveren en het vakmanschap en ondernemerschap dat daarvoor nodig is. Het centrale thema dit jaar is ‘For the Future of Farming’, waarbij naast technische resultaten uit Agroscoop, ook is gekeken naar vooruitstrevende bedrijfsvoering en pioniersmentaliteit. De winnaars van 2020 blinken uit in vakmanschap, uiteenlopend van vernieuwende bedrijfsvoering, duurzaamheid, zeer goed dierenwelzijn of een hoge mate van efficiëntie. Door de verhalen en werkwijzen van deze succesvolle ondernemers zo breed mogelijk te delen, willen ForFarmers en Reudink ook andere boeren inspireren.
Momenteel kunnen we geen feestelijke bijeenkomst organiseren, maar we zetten de winnaars alvast in de schijnwerpers. Als de maatregelen dit toestaan volgt later dit jaar de officiële bijeenkomst voor winnaars en (pers)genodigden en ontvangen deze toppers de Agroscoopbokaal 2020.
Winnaar legpluimveesector: Dankzij sterk ondernemerschap waarde creëren voor de hele keten
Pluimveebedrijf en Eierhandel Wessels uit Enter (Ov.) wordt gerund door de broers Henk en Gerrit Wessels. De ondernemers houden 145.000 leghennen op twee locaties en hebben alles in eigen hand: van eiproductie, het sorteren en verpakken tot de distributie. Ze leveren jaarlijks ruim 30 miljoen eieren rechtstreeks aan retail, horeca en zorginstellingen. Ongeveer driekwart van de eieren wordt afgezet onder de eigen merken Reggedal Eieren en Noaber-Ei, de rest onder private label. Daarnaast verkopen zij een klein deel biologische- en vrije uitloop eieren.
“Met hun enorme professionaliteit, servicegerichtheid en hoge kwaliteitsstandaard onderscheiden Henk en Gerrit Wessels zich”, aldus accountmanager Erik Dimmendaal. “Zo ontzorgen zij de retail volledig door de eieren tot in het schap te leveren en dagversheid en voorraadbeheer te garanderen. Ook spelen ze in op nieuwe ontwikkelingen in de markt en manieren om zich te onderscheiden in het winkelschap. Hun nieuwste project is een concept in streekproducten, waarbij meerdere ondernemers betrokken zijn. Deze toekomstgerichte pluimveehouders laten met hun medewerkers en de volgende generatie goed zien, waar de Nederlandse legpluimveehouderij toe in staat is.”
“Ook in de pluimveestallen realiseert Wessels een hoge kwaliteitsstandaard”, vertelt technisch pluimveespecialist Peter Venhuis. “De gezondheid van de hennen is voor Wessels de basis. Immers, alleen een gezonde hen zorgt voor een optimaal resultaat.”
Winnaar vleespluimveesector: Regelmaat en controle zorgen voor hoge kwaliteit
Opfokker Jeroen Heusinkveld uit Heelweg (Gld.) werkt dag in dag uit aan het leveren van de beste 20-weekse hen. En met succes. Hennen die door hem zijn opgefokt zijn gewild bij de vermeerderaars van vleeskuikenouderdieren. Zijn bedrijf (omvang 6.800 m2) straalt een enorme professionaliteit uit. Wat bevestigd wordt door de constant hoge kwaliteit van de hennen en het lage percentage afkeur en uitval. Resultaten die hem de winnaar van de Agroscoopbokaal in de categorie Vleespluimvee maken.
Regelmaat en controle vormen de basis voor de hoge kwaliteit die Heusinkveld nastreeft. Zo vinden de controles gedisciplineerd elke dag op hetzelfde tijdstip plaats. Door deze regelmaat worden de details zichtbaar, en bovendien zorgt het voor veel rust in de stallen. Zo staat alles op het bedrijf van Heusinkveld in het teken van kwaliteit en continuïteit. “Jeroen is altijd bezig om de kwaliteit van zijn hennen naar een nog hoger niveau te tillen”, vertelt Hans van den Eijnden, opfokspecialist bij PoultryPlus (dochterbedrijf van ForFarmers). “Hij kiest daarbij niet altijd voor de geijkte paden. Hij onderneemt op een vernieuwende en toekomstgerichte manier en is niet bang om af te wijken van de standaard.” Als voorbeeld haalt Van den Eijnden de keuze voor verduisterbare daglichtramen aan die in de recent gebouwde stallen van Heusinkveld geplaatst zijn. “Hiermee sorteert hij alvast voor op de toekomst.”
Winnaar biologische sector: Uitstekende legprestaties met hoge eikwaliteit
Evert en Lisa Bakker uit It Heidenskip (Fr.) houden samen met (schoon-)ouders Johannes en Ymkje Bakker 11.000 biologische leghennen in een moderne boogstal met Wintergarten. “De familie Bakker heeft het bedrijf tot in de puntjes verzorgd en kijkt altijd naar mogelijkheden om de resultaten technisch of financieel te verbeteren”, beschrijft pluimveespecialist Jos Fransen. “Daarom zijn ze het afgelopen koppel met Split Feeding gestart.” Split Feeding is gebaseerd op de cyclus van de eivorming. De nutriënten in het voer zijn afgestemd op de behoeften van de hen in de verschillende fasen van die cyclus, door het voeren van een specifiek ochtend- en middagvoer. Daardoor benut de hen de nutriënten beter en realiseert ze een hoge eikwaliteit. “De recent afgesloten koppel heeft een topprestatie geleverd met 404,7 eieren per opgezette hen op 85 weken (norm 385 eieren) en 50 weken lang een legpercentage boven de 90%. Een topprestatie voor bruine leghennen”, vindt Fransen. Met het door Reudink geïntroduceerde Split Feeding-programma verbeterde de voerefficiëntie van de hennen 2 à 3 gram. Op koppelbasis betekent dit een voordeel van ruim €4.000,- én een lagere mestproductie. “Daarnaast werkt de familie Bakker intensief samen met ketenpartners zoals de broederij, de veearts en ons als voerleverancier in een gezamenlijke app en zijn ze sinds kort gestart met het managementprogramma Lay-Insight. Gezondheid, dierenwelzijn, management, voeding en techniek stemmen we zo goed op elkaar af. Met recht een pluimveehouder van de toekomst dus”, vat Fransen samen.
Achtergrond Agroscoopbokaal
Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen beoordelen. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van ForFarmers en Reudink hebben toegang tot deze cijfers, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. Jaarlijks reikt ForFarmers in de sectoren melkvee, melkgeiten, vleesvee, loonwerk, varkens, legpluimvee, vleespluimvee en biologisch (Reudink) de Agroscoopbokaal uit aan een ondernemer die uitzonderlijk én duurzaam heeft gepresteerd.
Bron: ForFarmers