Bastiaan Vroegindeweij is opgegroeid op het pluimveebedrijf van zijn ouders. Tijdens zijn studie Agrotechnologie aan de Universiteit Wageningen kwamen zijn passies voor pluimvee en techniek samen. Een robotwedstrijd zorgden er uiteindelijk voor dat al die kennis heeft geresulteerd in het idee van een eierraaprobot, ook wel CollEGGtor genoemd. Tijdens de Dutch Food Week in Venlo werd het prototype onthuld en uiteraard is de bedenker ervan uitermate trots op het resultaat: “Dit is weer een belangrijke stap op weg naar het breder uitrollen van de robot in de Nederlandse pluimveestallen.”
Het begon dus allemaal met een wedstrijd, waarbij Vroegindeweij zich concentreerden op het oplossen van bestaande knelpunten in de stal. “De raaprobot is vooral een praktische oplossing. Pluimveehouders met een legbedrijf moeten allemaal dagelijks meerdere keren door de stal lopen om grondeieren te rapen. Dat gaat deze robot nu overnemen. En op termijn gaat deze robot zelfs data verzamelen voor de hennen, waardoor problemen in de stal (gezondheid, klimaat) sneller gesignaleerd worden. De lancering van dit prototype is dan ook nog maar het begin”, zo vertelt de uitvinder.
Betrouwbaar en foutloos
De arbeidsdruk zou dus minder moeten worden als de robot wordt ingezet. Helaas voor de pluimveehouders die dit morgen direct willen gaan gebruiken is de eierraaprobot nog niet klaar voor intensief gebruik. “Aan de techniekkant liggen er nog uitdagingen. De komende maanden gaan we hard aan de slag met het betrouwbaar en foutloos laten werken van de software. Ook aan de hardware kant verandert er waarschijnlijk nog wel het één en ander. Het uiterlijk van de robot is nu al totaal verschillend in vergelijking tot zes á zeven jaar geleden toen ik begon met het bouwen van deze eierraaprobot.”
Extra set ogen
Vroegindeweij vergelijkt zijn uitvinding met de melkrobot, die naast het melken van de koe ook ontzettend veel data levert. “De CollEGGtor wordt zo een extra set ogen voor de pluimveehouder die – vanwege grotere stallen en uitloop – met veel meer interacties tussen zijn kippen te maken krijgt. Het stalmanagement gaat steeds meer tijd vergen. Als je kan besparen op tijd en vervelend werk door de grondeieren geautomatiseerd te laten rapen, is er al een hoop winst geboekt.”
“Vergelijkbaar met zelfrijdende auto”
De eierraaprobot is niet de eerste robot in de stal, maar wel de eerste die daadwerkelijk eieren kan rapen. “Dit prototype bewijst dat de robot kan rijden: eieren herkennen, maar ook kippen, stalinrichting en open ruimten. De machine werkt hetzelfde als een zelfrijdende auto, die autonoom een slimme route door de stal kan rijden. Via een ingenieus systeem wordt voorkomen dat kapotte eieren in de stal achterblijven die de kippen gaan eten. Er gaan bijna geen eieren kapot tijdens het rapen door de robot, maar we willen natuurlijk alles uitsluiten.”
Toekomstvisie
De lancering in Venlo omvatte het softwareverhaal: een nieuwe wetenschappelijke methode (vierde generatie programmeertaal) om de aansturing te optimaliseren en uitleg over robotica vanuit de WUR. Daarnaast vertelde Vroegindeweij zijn verwachtingen voor de toekomst. “We hopen komend voorjaar in de stal te gaan testen en hopen dan eind 2019 de eerste eierrapers in de praktijk te hebben rijden. We gaan rustig opschalen. Over een jaar of vijf, zes zal in een groot deel van de Nederlandse pluimveestallen deze robot rondrijden en dan gaan we ook naar de rest van Europa uitbreiden. In het buitenland staan ze namelijk voor dezelfde uitdagingen en problemen, dus ook daar zal de CollEGGtor zijn waarde bewijzen.”