Eind vorig jaar werd de bouw van zijn nieuwe kippenschuren afgerond. Het was een flinke klus maar inmiddels loopt Lagerweij met opgeheven hoofd over het erf. De pluimveehouder doet er alles aan om zijn bedrijf en kippen zo gezond mogelijk te houden.
Zo is hij onlangs begonnen met split-feeding en is hij voortdurend in gesprek met voerleverancier P. Bos Veevoeders om de darmgezondheid en het rendement van de koppel te waarborgen: “Je probeert natuurlijk zoveel mogelijk eieren uit de kip te krijgen en het moet een smakelijk ei zijn, dus kiezen we bewust voor gezonde grondstoffen voor een goed ei en vitale kip.”
De twee nieuwe schuren zien er geweldig uit, er is een prachtige winkel waar consumenten uit de buurt hun ei-producten massaal kopen en doordat bezoekers vanuit de winkel rechtstreeks in de stal kunnen kijken heeft het bedrijf gelijk een mooie educatieve functie gekregen.
De kippen hebben stuk voor stuk een prachtig verenkleed. Lagerweij heeft een bijzonder lage voederconversie en de productiecijfers zijn heel goed.
Toch begon de huidige ronde met enkele darmproblemen, althans in één stal: “Er was dag en nacht verschil tussen de ene en andere stal. In de ene hadden we totaal geen darmproblemen, terwijl we in de andere stal gedurende de gehele opstart alle zeilen moesten bijzetten om de kip goed te laten presteren. Ik zag voortdurend natte mest, gevoelige kippen en de kippen hadden moeite met de vertering. Door koper, vitaminen en mineralen bij te voeren hebben we dat onder controle kunnen krijgen en nu loopt het goed.”
Split-feeding
Eén van de maatregelen die Lagerweij heeft genomen om het rendement te verhogen is dat hij enkele weken geleden (in de vijftigste week van de huidige ronde) is begonnen met split-feeding. Hierbij krijgen de leghennen een energie-eiwitrijk ontbijt en calciumrijk (kalk) middageten.
En hoewel hij nog maar kort met deze methode werkt, is hij heel tevreden over de uitwerking: “Je ziet dat de hen een betere voerverhouding tot zich neemt.
Dat zorgt voor een gezondere hen. Omdat we tijdens de bouw van de stal al nadachten over split-feeding hebben we goed nagedacht over het aantal silo’s en de plaats van de silo’s. De silo’s staan nu in het midden van de stal, daarmee is de voertijd verkort naar vijf minuten. Dit helpt selectieve opname te voorkomen. Het mes snijdt aan twee kanten.”
Gert-Jan Lagerweij (rechts) in gesprek met Gert van de Vliert van P. Bos Veevoeders over de voerstrategie voor de rest van de huidige ronde
“Als het darmniveau niet op orde is, wordt het een moeilijk verhaal”
Daarnaast beoordeelt hij de mest nog bijna dagelijks: “Het liefst zit ik de hele dag tussen de kippen, daar kan ik goed mijn ei in kwijt. Ik zie dat de mest nu een stuk droger ligt. Als er problemen dreigen te ontstaan, zie ik dat meteen en kan ik tijdig ingrijpen. Het is belangrijk om daarbij een goede partner als P. Bos Veevoeders bij je te hebben, die helpt om dingen te signaleren en aangeeft welke maatregelen je kan nemen. Als je goed wilt presteren en het darmniveau is niet op orde dan wordt het een moeilijk verhaal. Die kip slijt veel harder en dat gaat ten koste van de ei-kwaliteit.
We willen de leeftijd wel omhoog hebben, maar wat doe je als je in de laatste twee maanden alleen maar industrie raapt? Wij proberen er alles aan te doen, zoals split-feeding en een optimale voersamenstelling, zodat de kip lang meegaat en de eieren goed sorteerbaar zijn.”
Investeren voor de eerste dertig weken
Daarmee omschrijft Lagerweij eigenlijk de werkwijze van het toekomstgerichte, moderne pluimveebedrijf. Volgens Gert van de Vliert, pluimveespecialist bij P. Bos Veevoeders, beseffen steeds meer bedrijven dat investeren voor de dertig weken cruciaal is voor het eindresultaat: “Als je die periode zonder problemen doorkomt, leg je de basis voor de rest van de hele ronde. Natuurlijk is de prijs van voer ook belangrijk, maar iedereen weet inmiddels wel dat als je daar op bezuinigt dat gevolgen heeft op het rendement. De samenstelling van het voer is dus heel belangrijk: goed verteerbaar eiwit en voldoende vezels zijn essentieel voor een goede darmgezondheid. Als het voer rustig door het maagdarmstelsel gaat, dan heeft de kip er het meeste aan. Die focus is bij P. Bos Veevoeders duidelijk aanwezig. We willen niet de goedkoopste zijn, maar we gaan voor het beste rendement. Begeleiding is daarin heel belangrijk en daarom heb ik tot dertig weken iedere week de hennen beoordeeld: houden de hennen het vol, groeien ze voldoende en zijn de darmen gezond. Na de vijftig weken leeftijd ligt de focus meer op de ei-kwaliteit.”
“Het hele verhaal moet kloppen”
Bij Lagerweij staat ei-kwaliteit heel hoog in het vaandel. Belangrijk in dat verhaal zijn natuurlijk ook de uitvalcijfers. En die zijn bij Lagerweij – net als de voerconversie – zeer laag: “Je stopt voor duizenden euro’s in de kippen en als je dan de kleine dingen in de opstart mist, dan doe je dat allemaal voor niks en is het vragen om problemen.
Dat zie je ook terug in de uitval, al is dat ook opfok gerelateerd. En dan nog zijn er veel factoren die meespelen om alles op de rit te krijgen. Je kan split-feeding doen zoveel je wilt, maar als er coli inkomt dan ben je nog nergens. Als je ventilatie niet klopt, dan kan je er geld in blijven pompen, maar als de basis niet klopt dan helpt dat niets. Het hele verhaal moet kloppen.”
Lagerweij heeft in zijn rechterstal een zichtruimte gemaakt – achterin de winkel – waar iedereen kan zien hoe hij zijn leghennen houdt. Vooral kinderen kijken hun ogen uit.
Bron: Pluimveekrant oktober editie, 26-11-2018