In januari 2019 is het saldo leghennen 75% lager uitgekomen dan het bijzonder hoge saldo in januari vorig jaar. Het saldo bedraagt krap 20.000 euro, vooral door gedaalde eierprijzen. De opbrengsten zijn 37% lager en de kosten 6% hoger dan dezelfde maand vorig jaar. De resultaten zijn berekend voor een gestandaardiseerd bedrijf met 50.000 scharrelhennen.
Fors lagere opbrengsten en hogere voerkosten
De opbrengsten zijn in januari een derde lager dan januari vorig jaar. Door het herstel van de eierproductie na de fipronilaffaire in 2017 zijn de eierprijzen weer genormaliseerd en liggen ze rondom het langjarig gemiddelde 2009-2018. De Europese Commissie verwacht dat dit jaar de productie van consumptie-eieren in de EU verder zal stijgen. Ook de 8% hogere voerkosten veroorzaken een lager saldo. De veevoergrondstoffen stegen flink in prijs door de droogte in de zomerperiode. Sinds september liggen de voerprijzen daardoor op een hoog niveau. Daarnaast zijn jonge hennen in prijs gestegen vanwege de hogere voerkosten tijdens de opfok. De opbrengsten van slachtkippen daalden in januari waardoor het saldo verder werd gedrukt.
Figuur 1: Saldo per maand voor het gestandaardiseerde leghennenbedrijf
Saldo driekwart lager dan vorig jaar
Vooral door de lagere eierprijzen daalde het saldo in vergelijking met januari vorig jaar met 57.000 euro naar krap 20.000 euro voor het standaardbedrijf met 50.000 scharrelhennen. Dat saldo ligt iets onder het langjarig gemiddelde 2009-2018.
Figuur 2: Voortschrijdend twaalfmaandsgemiddelde van het saldo op leghennen bedrijven, per bedrijf
Figuur 3: Prijsontwikkeling scharreleieren
Figuur 4: Maandprijzen eieren
Figuur 5: Opbrengsten, kosten en saldo per maand
Figuur 6: Resultaten voor het gestandaardiseerde leghennenbedrijf, mutatie t.o.v. vorig jaar
Figuur 7: Cumulatief saldo tot en met de betreffende maand, voor het gestandaardiseerde leghennenbedrijf
Bron: Agrimatie