In maart 2019 is het saldo leghennen uitgekomen op 26.000 euro, ruim 34.000 euro lager dan in maart vorig jaar. De opbrengsten zijn 24% lager en de voerkosten 5% hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Het saldo ligt ruim onder het langjarig gemiddelde en is maar net voldoende om een positief inkomen te realiseren. De resultaten zijn berekend voor een gestandaardiseerd bedrijf met 50.000 scharrelhennen.
Lagere opbrengsten en hogere voerkosten
De opbrengsten zijn in maart een kwart lager dan dezelfde maand vorig jaar. Door het herstel van de eierproductie na de fipronilaffaire in 2017 zijn de eierprijzen terug op het niveau van het langjarig gemiddelde 2009-2018. De Europese Commissie verwacht dat dit jaar de productie van consumptie-eieren in de EU verder zal stijgen. De voerkosten zijn 5% hoger dan vorig jaar. Veevoergrondstoffen stegen flink in prijs gestegen door de droogte in de zomerperiode. Dankzij gunstige oogstramingen zijn de prijzen van veevoergrondstoffen in de afgelopen maanden gedaald, resulterend in lagere voerprijzen in maart. De prijs van jonge hennen steeg vanwege de hogere voerkosten tijdens de opfok. Ook de prijs van slachtkippen nam toe.
Grafiek 1: Saldo per maand voor het gestandaardiseerde leghennenbedrijf
Saldo zakt onder langjarig gemiddelde
In maart zakte het voortschrijdend jaarsaldo voor het eerst sinds augustus 2017 onder het langjarig gemiddelde. Dit jaarsaldo bedroeg in maart ruim 200.000 euro per bedrijf.
Grafiek 2: Voortschrijdend twaalfmaandsgemiddeld van het saldo op leghennen bedrijven
Grafiek 3: Maandprijzen eieren
Grafiek 4: Opbrengsten, kosten en saldo per maand, voor het gestandaardiseerde leghennenbedrijf
Grafiek 5: Prijsontwikkeling scharreleieren
Grafiek 6: Cumulatief saldo tot en met de betreffende maand, voor het gestandaardiseerde leghennenbedrijf
Grafiek 7: Resultaten voor het gestandaardiseerde leghennenbedrijf, mutatie t.o.v. vorig jaar
Bron: Agrimatie