Omroep Gelderland kopt op woensdag 13 juni een bericht dat er vanuit de pluimveesector weerstand komt op een nieuw bloedluismedicijn. Volgens de omroep is er een legaal middel tegen deze parasieten, al durven lang niet alle pluimveehouders dit in te zetten.
Bloedluizen zijn bloedzuigende parasieten die de kippen ziek maken. Echter kunnen de dieren ook sterven aan het gevolg van bloedarmoede.
Buik vol van chemicaliën
Pluimveehouder Helmus Torsius uit Putten bij Omroep Gelderland: "Ik heb mijn buik vol van chemicaliën. Ik wil mijn eieren blijven verkopen." Volgens de omroep is hij bang dat er opnieuw wat in de eieren terecht zal gaan komen.
Maar dat is niet alles. Ook de eierhandelaren van afnemers uit Duitsland hebben te horen gekregen dat men geen eieren wil als het nieuwe middel tegen bloedluis is toegepast. Omroep Gelderland meldt dat het hier gaat om een legale variant van het verboden middel fipronil.
Fipronil-crisis
In 2017 kwam er een eiercrisis tot stand nadat het bedrijf Chickfriend fipronil illegaal had gebruikt. In het nieuwe middel (genaamd exzolt) tegen bloedluizen dat nu op de markt is, zit onder meer de stof fluralaner. Torsius tegen Omroep Gelderland: Ondanks dat de chemische stof anders is, is de werking van het spul hetzelfde als bij fipronil. En hij is niet de enige. Volgens de omroep zijn meerdere pluimveehouders angstig voor een nieuwe crisis en gebruiken daarom dit middel niet.
Exzolt
Dat er zorgen zijn om het middel exzolt is volgens parasitoloog Paul Overgaauw (Universiteit van Utrecht), onterecht. Het gaat hier om een medicijn tegen bloedluizen dat ook nog eens is goedgekeurd door een Europese Autoriteit. Tegen de omroep meldt hij: "Exzolt is niet vergelijkbaar met fipronil. Het is een diergeneesmiddel. Sterker nog: het zal mogelijk straks ook ingezet worden bij mensen om de uitbraak van malaria verder in te dammen. Het Radboud UMC is op dit moment bezig met een onderzoek hiernaar."
Voorgeschreven medicatie
Peter Wijnen, dierenarts bij Pluimveepraktijk de Achterhoek, meldt bij Omroep Gelderland dat het middel door dierenartsen wordt voorgeschreven. Volgens Wijnen gebruiken zo'n vijftig pluimveehouders die bij deze praktijk zijn aangesloten, het middel ook. Wijnen: "Het is een effectief middel tegen bloedluizen. Het wordt wereldwijd gebruikt door pluimveehouders en het is een bewezen, veilig diergeneesmiddel. Maar, voor alle medicijnen geldt, volg het advies van de dierenarts en volg ook de bijsluiter."
Kippen behandelen met exzolt
Wijnen: "Exzolt komt bij de kip binnen via het drinkwater. Eenmaal binnen komt het vervolgens in de bloedbaan terecht. Bloedluizen krijgen vervolgens het middel via het bloedzuigen binnen en gaan vervolgens dood." Omroep Gelderland meldt dat het volgens de dierenarts kllopt dat er bij de toediening een chemische stof het lichaam van de kip binnenkomt. Wijnen: "Daarom is het ook belangrijk dat dierenartsen toezien op het gebruik van exzolt. Verder worden de eieren ook op stoffen gecontroleerd om zo de veiligheid van het product te kunnen waarborgen." Deze controles bij de eieren zijn na de fipronilcrisis extra verscherpt. Onder meer de controlerende partij IKB-ei houdt zich hier mee bezig.
Dat er bij de door de fipronil getroffen pluimveehouders vrees is voor het middel exzolt snapt Wijnen wel. "Als je spreekt over chemische stoffen, is het altijd lastig. Het hangt altijd af van de dosering die je toepast en daarnaast ook van de toxiciteit van een stof. Als exzolt op een verkeerde manier gebruikt zal worden, dan kan de giftige stof fluralaner inderdaad wel in de eieren terecht gaan komen."
Supermarktketens trekken zich terug
Wijnen vindt het jammer dat supermarktketens zich door angst laten leiden en afgaan op de paniek en heisa in de media. Juist nu er een bewezen en vooral veilig medicijn tegen bloedluizen voorhanden is. "Op deze manier gaan de supermarktketens op de stoel van de wetenschap, de overheid en van de dierenarts zitten", aldus Omroep Gelderland.
Nieuwe crisis?
Volgens Omroep Gelderland heeft Wijnen aangegeven dat hij niet direct een nieuwe crisis verwacht. Fipronil is ook niet gevaarlijk geweest. Volgens wetenschappelijk onderzoek kunnen er na behandelingen met exzolt gewoon veilig eieren gegeten worden. Ondanks dit goede woord van Wijnen blijft pluimveehouder Torsius stellig: "Ik gebruik het niet, het middels bovendien duur en chemicaliën wil ik niet." Maar ook de consumenten zullen het niet langer accepteren dat er mogelijk chemische stoffen in het eten zitten, geeft de pluimveehouder aan. Hierop reageert Overgaauw: "Er is géén enkele reden om dit middel niet te gebruiken. Als het nodig is, zet dit bloedluismedicijn dan gewoon ook in."
Naast de dierenarts geeft ook de fabrikant, MSD Animal Health, aan dat het middel exzolt veilig is. Tegen de omroep meldt deze dat aan de introductie een jarenlang traject van onderzoeken aan voorafgegaan is. Er is niets belangrijker dan de veiligheid en de werkzaamheid van onze producten en de diergezondheid en het dierenwelzijn."
Exzolt is volgens de fabrikant het eerste middel tegen bloedluizen dat geregistreerd is. "Het is een bekend gegeven dat bloedluizen de diergezondheid en het welzijn ernstig kunnen aantasten. Pluimveehouders en dierenarten geven aan blij te zijn dat ze nu op een verantwoorde en effectieve wijze bloedluizen kunnen gaan bestrijden, met een geregistreerd middel. We moedigen het daarom ook aan dat pluimveehouders met hun dierenartsen gaan overleggen over de behandeling van bloedluizen als ze hier vragen over hebben", aldus Omroep Gelderland.
Bron: Omroep Gelderland