Vandaag en morgen kunnen belangstellenden een kijkje nemen in de allereerst Kipster Pluimveestal van Nederland. Het innovatieve stalconcept gaat uit van maximaal welzijn voor mens en dier. Ruud Zanders is samen met Styn Claessens, Maurits Groen en Olivier Wegloop initiatiefnemer van de zogeheten ‘Revolutionaire boerderij’. “Deze stal is een voorbeeld van hoe het ook kan”, aldus Zanders.
De Limburger is opgegroeid op een pluimveehouderij en heeft vervolgens zelf dat beroep ook jarenlang uitgeoefend. De afgelopen jaren was hij Lector Pluimvee aan de Agrarische Hogeschool Aeres in Dronten, nu vooral ondernemer in hart en nieren die vecht voor de sector waar hij zo ongelooflijk mee verbonden is: pluimvee. “Ik ben pluimveehouder in hart en nieren. En daar ben ik ontzettend trots op.”
Vertrouwen
Trots is hij ook op het Kipster-stalconcept: “Ik vind het supergaaf om hier rond te lopen. Daar wordt ik wel blij van. Toen we begonnen hadden we wel gehoopt dat het zo mooi zou worden, maar niet verwacht. Het feit dat Lidl hier voor vijf jaar is ingestapt geeft ons vertrouwen: er zit dus een goede kern van waarheid in ons verhaal.”
Voorbeeldgebied
De stal is gebouwd in een gebied dat is aangewezen als voorbeeldgebied voor toekomstige denkrichtingen in de landbouw. De Kipsterstal is het eerste zichtbare bouwwerk in het voorbeeldgebied nabij Venray. “Mensen denken vaak dat Barneveld het centrum van de pluimvee is, maar in Venray worden de meeste kippen per vierkante meter gehouden. Het is dus geen toeval dat de Kipsterstal hier in Limburg staat.”
“Deze manier van denken is de toekomst”
Zanders heeft zich in het totale proces gericht op vier speerpunten: dierenwelzijn, milieu, energieneutraal, voer en waarde van alle (stal)producten. “De manier van denken zoals we dat hebben toegepast in deze Kipsterstal, is de toekomst.” Opvallende zaken in de Kipster zijn onder meer: 99 procent fijnstofreductie, voer uit reststromen en de 1097 zonnepanelen op het dak die ervoor zorgen dat ze energieneutraal kunnen draaien. “We gebruiken zelf maar de helft van de opgewekte energie. De andere helft kan dus ook weer worden afgetrokken van onze CO2-voetprint”, zo verklaart Zanders. Zelf een kijkje nemen in de Kipsterstal? Dat kan op vrijdag 15 september (na de Grand Opening) vanaf 15:30 uur tot 21:00 uur en zaterdag 16 september van 10:00 uur tot 17:00 uur.
Lees het volledige interview met Ruud Zanders over de ontwikkeling, realisatie en doelstellingen van de Kipsterstal in De Pluimveekrant die begin oktober volledig gratis bij alle pluimveehouderijen in Nederland op de deurmat valt.