Naast het vlees van peulvruchten, zuivel en vis zijn er veel meer eiwitbronnen. Eiwitten kunnen worden gehaald uit insecten, het loof van suikerbieten of microalgen. Er zijn veel mogelijkheden om in de groeiende vraag naar eiwitten te voorzien.
De vraag naar dierlijke eiwitten zal door een veranderende dieet en groeiende wereldbevolking gaan stijgen. Maar er is een nadeel. De productie van dierlijke eiwitten hebben een fors effect op het milieu. Dat is de reden dat onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research in de afgelopen vijf jaar in een onderzoekstraject van Technologiestichting STW hebben gezocht naar nieuwe methoden om eiwitten te winnen uit andere mogelijke bronnen. Hierbij kan gedacht worden aan plantaardige materialen, insecten en microalgen. Het onderzoeksrapport 'Sustainable Protein Technology' geeft een overzicht van wat er in deze vijf jaar is bereikt.
Bronnen van eiwit
Op commerciële basis worden eiwitrijke producten al heel lang geproduceerd als voedsel voor mensen en dieren. Maar er zijn nog tal van mogelijke eiwitbronnen die nu onbenut blijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eiwitten gewonnen uit mircoalgen, aardappelen of gras. Het onderzoeksprogramma had als doel om nieuwe kennis te ontwikkelen en om nieuwe technologische mogelijkheden te gaan verkennen om eiwitproductie uit deze bronnen te kunnen verkrijgen.
Suikerbietenloof
Voor het succes van eiwitproductie zijn een aantal aspecten van belang. Het gaat hierbij onder andere over de beschikbaarheid van het eiwit, de beschikbaarheid van de technieken om het eiwit te winnen, de beschikbaarheid van de hoeveelheid biomassa als eiwitbron en de kennis over mogelijke toepassingen. Wanneer men traditionele, al lang geteelde gewassen als eiwitbron gebruikt is de kans op een doorbraak groter dan wanneer een nieuwe maar onbekende eiwitbron gebruikt wordt.
Zo kan men eiwitten halen uit gras, uit aardappelen of uit loof van suikerbieten. En soms is het niet nodig om de focus op zuiver eiwit te hebben, maar levert het gebruik van de biomassa zelf al perspectief. Zo kan men microalgen ook gebruiken als visvoer.
Bron: Groen Kennisnet