Vijf tot tien procent van de Nederlandse bevolking blijkt de bacterie bij zich te dragen die ESBL produceert. Deze bacterie zorgt ervoor dat bepaalde soorten antibiotica niet meer werken. Het aantal zieke mensen waarbij antibiotica nog wel werkt, neemt steeds verder af. Ilse Overdevest, arts-microbioloog bij VUmc, denkt dat we de strijd tegen de ESBL-resistentie niet gaan winnen, maar "we moeten wel ons best doen om de toename te remmen." Overdevest promoveert op 8 april bij VUmc.
Steeds minder mensen reageren op antibiotica. Dit kan komen doordat zij drager zijn van ESBL-producerende bacteriën. Deze bacteriën produceren enzymen die de werking van antibiotica uitschakelen. Uit het promotieonderzoek van Ilse Overdevest blijkt dat 5-10% van de Nederlandse bevolking deze bacterie bij zich draagt. Ook blijkt dat 80% van het kippenvlees besmet is met deze bacterie en dat de bacteriepopulatie bij kippen grotendeels overeenkomt met de bacterie bij mensen. "Hieruit kunnen we concluderen dat het ESBL bij mensen deels veroorzaakt wordt door de besmetting van kippenvlees", aldus Overdevest.
Steeds langer dragerschap
De bacterie heeft zich goed aangepast aan de mens en een deel van de mensen houdt deze bacterie meer dan een jaar bij zich. Overdevest verwacht dat steeds meer mensen besmet zullen raken met de bacterie, en dat de bacterie ook steeds langer in de mens aanwezig blijft. "Dit heeft grote gevolgen voor het terugdringen van de resistentie omdat het op deze manier heel lastig is om ESBL-dragerschap te verminderen."
Toename resistentie
Deze zorgwekkende ontwikkeling wordt veroorzaakt door intensief antibioticagebruik in diverse sectoren. Import vanuit het buitenland, de besmetting vanuit de veeteelt, besmettingen in zorginstellingen en in huishoudens zorgen ervoor dat de toename van ESBL waarschijnlijk niet te voorkomen valt. Overal wordt intensief gebruik gemaakt van antibiotica. Overdevest: "Het is raadzaam om antibiotica alleen te gebruiken als het echt nodig is. Doelmatig antibioticagebruik is belangrijk zodat we de toename van resistentie kunnen remmen, en de ontwikkeling van nieuwe vormen van resistentie kunnen voorkomen."
Meer informatie
VUmc
W.: www.vumc.nl