Dinsdag begint de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij of LIV weer in Venray, en ook dit jaar worden er rond de 17.000 bezoekers verwacht. Net als vorig jaar, zijn er twee grote hallen met exposanten. Nieuw is de speciale innovatieroute, die ervoor zorgt dat je geen enkele van de gepresenteerde noviteiten misloopt. Daarnaast kun je een aantal symposia volgen, onder andere over veiligheidsmaatregelen in en rondom de stal, over vernieuwende vogelmijt oplossingen, en over hoe je vivisectie kunt inzetten als hulpmiddel.
LIV, dat zich profileert als 'toonaangevend contactmoment van de sector', strijkt deze week neer in Venray. Alle belangrijke spelers uit de intensieve veehouderij zijn vertegenwoordigd. “Het overgrote deel is Nederlands, maar ook de giganten uit Duitsland en natuurlijk België, zoals bijvoorbeeld Belgabroed, ontbreken niet”, aldus organisator Judith Pelgrim.
Omdat in 2024 alle daken asbestvrij moeten zijn, is er ook een speciale asbestroute. Iedereen die zich wil oriënteren op dit vlak, hoeft dus slechts de speciale tegels op de vloer te volgen om alle relevante exposanten te vinden. Niet alleen als het gaat om de asbestsanering zelf, maar ook de subsidies en wet- en regelgeving die daarbij horen. Een ander belangrijk thema is erfveiligheid. Behalve een speciale erfpreventie route in de exposantenhal, is er op dinsdag ook een erfpreventie symposium. Hier wordt de laatste kennis op gebied van risicosignalering en preventiemaatregelen gepresenteerd. Maar er is ook aandacht voor schadebeperking, op het moment dat een calamiteit niet meer te voorkomen is.
“Dode kippen liegen niet”
Een minder voor de hand liggend thema is misschien vivisectie; zowel op woensdag als op donderdag organiseert de Gezondheidsdienst voor Dieren de lezing “Dode kippen liegen niet”. Hierbij leggen een sectiezaaldierenarts (op woensdag) en een patholoog (op donderdag) uit hoe vivisectie kan worden toegepast in de pluimveehouderij, maar ook welke subsidieregelingen hierbij relevant kunnen zijn.
Op woensdagochtend organiseert WUR een bijeenkomst over nieuwe, effectieve manieren om vogelmijt te bestrijden. “Hier komen onder andere nieuwe oplossingen aan bod vanuit de Belgische pluimveehouderij, en – verrassend genoeg – vanuit de tuinbouwsector”, mag Pelgrim ons al verklappen. Woensdagmiddag organiseert het WUR dan nog een lezing met de drie volgende onderwerpen: 'Actuele gezondheidsproblemen ouderdieren en relatie tot management en systeem', 'Pluimveehouder ken de (on)mogelijkheden van uw stal' en 'Relatie aanpassingen management/systeem en reproductie'. Het kennisaanbod is dus groot.
“Hier komen nieuwe oplossingen aan bod vanuit de Belgische pluimveehouderij, en – verrassend genoeg – vanuit de tuinbouwsector”
“Maar de nadruk ligt toch wel bij innovatie”, aldus Pelgrim. “Niet alleen via de speciale innovatieroute, die langs alle exposanten leidt die iets nieuws presenteren, maar ook door de innovatieprijs die zal worden uitgereikt aan de meest innovatieve exposant.” Pelgrim legt uit dat deze op woensdag door de vakjury bekend zal worden gemaakt. “Hoewel er dit jaar net iets minder stands zijn dan vorig jaar – 'slechts' 260 – kan het dus alsnog wel eens indrukwekkender worden dan het afgelopen jaar”, laat ze glimlachend weten.
Voor vroege vogels heeft Pelgrim nog een belangrijke tip: let goed op de aanvangstijden! Pelgrim: “Dit jaar begint alles namelijk een uurtje later dan vorige jaar.”