Onderzoekers van Wageningen Livestock Research zetten geavanceerde technieken door middel van acceleratiemeters en sensoren in om het gedrag van onder andere kalkoenen en vleeskuikens in kaart te brengen. Doel: kennis verzamelen voor de verbetering van diergezondheid en dierwelzijn.
Aniek Bouwman en Malou van der Sluis zijn onderzoekers op het gebied van Fokkerij & Genomica bij Wageningen Livestock Research. Zij gebruiken informatie die ze in de praktijk waarnemen en erfelijke eigenschappen van dieren voor het ontwikkelen van optimale fokschema’s voor dierlijke selectie. Hiervoor is veel informatie nodig. “Deze informatie handmatig verzamelen is tijdrovend. Daarom kijken wij hoe technologie en big data hier een rol in kunnen spelen”, vertelt Aniek Bouwman.
Combinatie van sensoren en video
Sensoren, zoals stappentellers, kunnen helpen om een dier te volgen. De uitdaging voor de onderzoekers is echter om met zo min mogelijk sensoren zoveel mogelijk informatie te verzamelen. “Het liefst wil je elke beweging van een dier vastleggen”, vertelt Malou van der Sluis. “Maar je kunt een kip of kalkoen niet aankleden als een kerstboom met halsbanden en stappentellers. Daarom kijken we bij Wageningen Livestock Research nu ook naar een combinatie van sensoren en video. De kippen of kalkoenen krijgen dan één sensor om, waarmee we het individuele dier kunnen volgen. Een camera maakt opnames van het hele koppel en via gespecialiseerde technologie kunnen we de dieren dankzij de sensor op beeld toch van elkaar onderscheiden. Zo kunnen we alsnog individueel gedrag vastleggen. Dit levert ontzettend veel informatie op.”
Kalkoenen met acceleratiemeters
Een voorbeeld van succesvolle inzet van sensoren in de praktijk is de proef die Wageningen Livestock Research vorig jaar deed met Hendrix Genetics. Hiermee legden de onderzoekers de basis voor het geautomatiseerd beoordelen van de loopscore van kalkoenen. De loopscore is bij kalkoenen een belangrijke indicator voor de gezondheid en het dierwelzijn. Om door te kunnen selecteren op kalkoenen met de beste loopscores, zouden de dieren stuk voor stuk individueel moeten worden beoordeeld door getrainde experts. Door kalkoenen uit te rusten met geavanceerde acceleratiemeters, zijn stappen van kalkoenen nauwkeurig geanalyseerd. Met de verzamelde kenmerken kunnen belangrijke aspecten van de beweging van kalkoenen worden geïdentificeerd.
Sneller loopscores meten
“Loopscores meten kost normaal gesproken veel tijd en vraagt een getraind oog. Het is bovendien een individuele waarneming. Door via sensortechnologie de kalkoenen te volgen, is continu waarneming mogelijk. Dankzij de data die we verzameld hebben, weten we waar we op moeten letten. Deze werkwijze bespaart niet alleen tijd, het levert ook objectieve informatie. Bovendien hoeven de kalkoenen er niet voor gestoord te worden, wat beter is voor het dierwelzijn”, besluit Aniek Bouwman.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Martin de Vries