Mycoplasma synoviae is een zeer besmettelijke bacterie die ernstige ziekte kan veroorzaken bij onder meer kippen en kalkoenen. Door de toegenomen klinische en economische relevantie van M. synoviae bestaat hiervoor sinds 2013 een georganiseerd controle- en bestrijdingsprogramma. Belangrijkste doel: vermindering van het aantal besmettingen. Remco Dijkman ontwikkelde nieuwe DNA-technieken die accurate opsporing van infecties en brononderzoek mogelijk maken.
Om het aantal besmettingen met M. synoviae te verminderen, is het noodzakelijk om besmette koppels vroegtijdig en accuraat op te sporen. Om efficiënte controlemaatregelen te kunnen nemen, is inzicht in bronnen van de infectie cruciaal. Het opsporen van besmette pluimveekoppels kan via regelmatig bloed- en/of DNA-onderzoek (PCR) met snelle, specifieke en gevoelige technieken. In zijn promotieonderzoek ontwikkelde Remco Dijkman twee nieuwe DNA-testen: de ene maakt het mogelijk om veldstammen van M. synoviae te onderscheiden van de vaccinstam MS-H. De tweede test maakt brononderzoek naar M. synoviae mogelijk.
Betere controle en bestrijding
Dankzij de eerste test is het voor het eerst mogelijk om infecties op te sporen bij pluimveekoppels die tegen deze bacterie zijn gevaccineerd, wat de diagnostiek van M. synoviae sterk verbetert. Helaas beschermt het vaccin niet tegen veldinfecties. Daarom is het belangrijk om ook geënte koppels te onderzoeken op veldstammen vanM. synoviae.
Kennis over de epidemiologie (het vóórkomen en de verspreiding) van M. synoviae is van groot belang om de risico’s op infectie van commercieel pluimvee in kaart te brengen en hygiënemaatregelen te verbeteren. Met DNA-technieken zoals Dijkman in zijn onderzoek ontwikkelde, is de genetische verwantschap van M. synoviae-varianten te bepalen. Hierdoor komt brononderzoek bij M. synoviae uitbraken voor het eerst binnen handbereik.
Bron: Universiteit Utrecht