Sinds de opening van de Beter Leven keurmerk 3-sterrenstal op de Aeres Hogeschool in Dronten volgt PluimveeActueel de gebeurtenissen van de eerste ronde op het praktijkcentrum. In ons vorige bericht hebben we gemeld dat de bosrand verdwenen was. Inmiddels heeft de vrije uitloopstal op het praktijkcentrum het hoofd moeten bieden aan andere problemen: er deed zich namelijk een korte stagnatie in de voervoorziening voor.
Stalcoach Adri Pasman meldt aan PluimveeActueel dat er ruim een week geleden een dip is geweest in de voervoorziening door haperingen in het voersysteem. Gelukkig werd het probleem snel opgemerkt en daarmee werd erger voorkomen: “Het voeren gaat nu weer goed. De hennen zijn ook allemaal ruim op gewicht en zitten gemiddeld tegen de twee kilogram aan. Wat relatief zwaar is gezien de leeftijd van de leghen die we nu in de stal hebben lopen.”
Eigen eieren opeten
Alles kwam dus weer op zijn pootjes terecht. Maar de haperingen van anderhalve week geleden hebben wel een ander – onvoorzien – neveneffect veroorzaakt: mogelijkerwijs hebben de hennen hun eigen eieren opgegeten toen er voertekorten in de stal optraden. Pasman: “Het afleren van dit gedrag is erg lastig. We zijn nu aan het onderzoeken of dit daadwerkelijk is het geval is geweest en hoe we dit gaan aanpakken.”
Productiecijfers: zeer goed eigewicht
De technische resultaten in de Beter Leven keurmerk 3-sterrenstal blijven ondertussen onverminderd goed. Pasman is dan ook heel tevreden over de prestaties van de duizend Bovans Brown-kippen. Het eigewicht is zelfs heel goed te noemen en ligt tussen de 59,5 en zestig gram. “De productie verbeterd langzaam maar zeker weer de goede kant uit en zal deze week zo ongeveer op 86,5 procent uitkomen”, aldus Pasman vanuit de hypermoderne 3-sterrenleghennenstal.
“Verbeterd welzijn door vrije uitloop en licht”
In de volgende nieuwsbrief hoopt Pasman te kunnen melden wat de oorzaak en oplossingen zijn van de voerhaperingen. Ook zoomen we in op de rol die de studenten hierin spelen. Pasman: “De hennen zijn – ondanks de voervoorzieningsdip – goed gezond en zeer vitaal. Wij denken dat dit komt door het verbeterde welzijn met de vrije uitloop en (natuurlijk) licht. We zijn dan ook heel tevreden met de ontwikkelingen binnen de koppel die op dit moment bij ons verblijft.”