De consumentenprijs van eieren kwam in mei 2023 uit op 193 punten (2015=100), een kleine stijging van 0,6 procent in twee maanden. De opbrengstprijzen voor de pluimveehouders zijn in diezelfde twee maanden bijna 10 procent gedaald. In mei kwam de prijsindex af boerderij uit op 223 punten, 25 punten lager dan in maart. De prijzen bij de eierhandel zijn in die twee maanden circa 6 procent gedaald en lagen in mei op 173 punten. De voerprijzen zijn in de periode maart tot mei opnieuw gedaald.
Prijsontwikkeling van eieren
De consumentenprijsindex (CPI) is in de maanden maart tot mei gestegen met 0,6 procent en is uitgekomen op 193 punten (2015=100). In 2017 lag de jaarindex van de consumentenprijs van eieren nog op 104 punten. Er zijn geen voortdurend flink stijgende eierprijzen meer.
De index voor de prijzen af pakstation (PPI, producentenprijs binnenland) is in de maanden maart tot mei gedaald van 183 naar 173 punten, een daling van bijna 6 procent. De prijsindex voor de afzet naar het buitenland (niet in figuur) is deze periode ongeveer 3 procent gedaald.
Welke eierprijs ontving de pluimveehouder?
De prijsindex af boerderij lag in mei 2023 op 223 punten, bijna 10 procent lager dan in maart. Deze prijsindex heeft overigens betrekking op reguliere scharreleieren die naar de foodservice gaan of worden geëxporteerd, terwijl de Nederlandse supermarkten bijna uitsluitend eieren met een keurmerk verkopen. Dit zijn het Beter Leven keurmerk met 1 ster (scharrelei), 2 sterren (vrije-uitloopeieren) of 3 sterren (vooral biologische eieren). Deze eieren worden door de leghennenhouders voornamelijk middels contracten met een vaste prijs verkocht. De weergegeven consumentenprijs en de prijs af boerderij zijn dus niet direct met elkaar te vergelijken.
De huidige opbrengstprijzen zullen voor de meeste legpluimveebedrijven nog kostendekkend zijn. De voerprijs blijft verder dalen.
Bron: Agrimatie