Deze week is de allereerste All-In-One volièrestal in Nederland in gebruik genomen. Pluimveebedrijf Van Bennekom uit Lunteren mag met de eer strijken, al is dat voor de eigenaren absoluut geen beweegreden geweest om voor dit Salmet-stalsysteem te kiezen. De eerste koppel leghennen is afgelopen maandag in de totaal gerenoveerde bio-stal opgezet. Gerlinde van Hierden (Salmet): “Het zijn uiterst bescheiden mensen die vooral bezig zijn met het welzijn van de hennen en vanuit die visie zijn ze dan ook bij ons terechtgekomen.”
“Hoge nestacceptatie en lagere uitval”
Het Salmet-rijenvolièresysteem is in verschillende breedtes verkrijgbaar, waardoor het eigenlijk in elke stal geïmplementeerd kan worden. Het systeem biedt een zeer hygiënische omgeving voor de eiproductie en helpt de warmte-accumulatie in het nest te verminderen. Hierdoor is de nestacceptatie zeer hoog. Het materiaal waarvan het nest is gemaakt is ook erg onaantrekkelijk voor roodmijt, waardoor de ziektedruk en uitvalpercentage in dit stalsysteem lager zullen worden.
Het materiaal waarvan het nest is gemaakt is ook erg onaantrekkelijk voor roodmijt, waardoor de ziektedruk en uitvalpercentage in dit stalsysteem lager zullen worden.
Gemakkelijk systeem
Een ander belangrijk aspect is dat de bio-hennen van Van Bennekom gemakkelijk toegang hebben tot de nesten, het voer, water en de zitstokken. Dit omdat binnen het All-In-One-systeem alles op korte afstand van elkaar is geplaatst. De vijfhoekige Salmet-zitstokken zijn zeer comfortabel om overheen te lopen. Door het unieke schuine ontwerp zijn de stokken niet alleen voor de hennen prettig in gebruik, ook de pluimveehouder kan hierdoor vanaf de bovenkant de stokken zeer simpel reinigen.
Binnen het All-In-One-systeem is alles op korte afstand van elkaar geplaatst.
Duitse degelijkheid
Van Hierden merkt dat de pluimveebedrijven die ermee draaien allemaal goede resultaten overleggen. “Dankzij een combinatie van dierenwelzijn en hoge legprestaties is dit systeem in korte tijd heel populair geworden. De kippen kunnen zich vrij door de stal bewegen en via de stellingen in de legnesten komen. Omdat we van oorsprong een Duits bedrijf zijn, zien we dit systeem vooral nog in Duitsland bij legbedrijven toegepast wordt. Het aantal stijgt nog steeds, want de technische resultaten bij de Duitse pluimveehouders, die ermee werken, zijn gewoon heel goed. Het is een goed degelijk systeem waar schone en kwalitatief goede eieren uitkomen.”
“Geavanceerde mestverwijdering tot einde van de rij”
Salmet is vanzelfsprekend blij met de toenemende belangstelling uit Nederland en heeft bij de bio-stal, die bij Van Bennekom is geleverd, onder elke roostervloer mestbanden geïnstalleerd. Dit om maximaal bij te kunnen dragen ??aan een gezonde leefomgeving voor de hennen. Uniek aan de mestverwijdering is de roestvrijstalen schraper die de band perfect schoonmaakt. Om de mest uit de stal te verwijderen wordt er gebruikgemaakt van een mestband over de vloer, een mestput is hierdoor niet meer nodig. De mest wordt direct uit de stal verwijderd wat de hygiëne ten goede komt. Van Hierden: “We merken dat er vanuit heel Europa stijgende belangstelling is en ook vanuit Nederland komen er steeds vaker mensen kijken naar de stallen die in Duitsland reeds met goede prestaties draaien.”
Om de mest uit de stal te verwijderen wordt er gebruikgemaakt van een mestband over de vloer, een mestput is hierdoor niet meer nodig.
Duurzaamheid
Van Hierden vervolgt: “We verwachten dat er de komende tijd meer van dit soort stalsystemen aan Nederlandse pluimveebedrijven worden geleverd. Niet alleen vanwege de hoge nestacceptatie en geavanceerde mestverwijdering, maar ook omdat de systemen lang meegaan en goede hygiënische omstandigheden garanderen waarin goede technische resultaten kunnen worden behaald.”
De eerste koppel leghennen is afgelopen maandag in de totaal gerenoveerde bio-stal opgezet.