Al jaren is het gebruik van antibiotica in de legsector erg laag met een DDDA getal ruim onder de 2. De afgelopen jaren werd er echter relatief veel colistine gebruikt in de legsector. Sinds 2021 is het colistinegebruik gedaald tot 0,64 DDDA.
De voorlopige cijfers van dit jaar laten een verdere daling zien. Goed nieuws dus. Toch blijft aandacht bij de inzet van dit middel van belang om de verlaging vast te blijven houden. Colistine is namelijk een laatste redmiddel bij patiënten in ziekenhuizen met serieuze infecties met multiresistente bacteriën. Voor de volksgezondheid is het daarom belangrijk dat er zo min mogelijk resistentie tegen colistine ontstaat.
Drie tips bij colistinegebruik
- Onderzoek ‘Colistine niet altijd effectief tegen E. coli’
- Leidraad verbeterplan antibioticagebruik in de legsector, focus colistine
- Bespreek alternatieven met dierenarts en/of adviseurs
Colistine niet altijd effectief tegen E. coli
Bij problemen met E. coli, grijpen pluimveehouders en -dierenartsen nog relatief vaak naar het antibioticum colistine. De effectiviteit daarvan valt echter tegen, zo blijkt uit onderzoek dat de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) samen met de Veterinaire Monitoring Pluimvee (VMP) deden.
Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de AVINED-werkgroep antibiotica leg. In ongeveer de helft van de gevallen waarbij colistine is ingezet, blijft het ziektebeeld aanwezig, of komt het weer terug. Lees hier meer over het onderzoek.
Bron: AVINED