Bij Land- en Pluimveebedrijf Schukkert in het Overijsselse Sibculo hebben ze een zeer creatieve oplossing bedacht voor het extra strooisel dat zich in de stal verspreidt nu de ongekapte hennen luzernebaaltjes krijgen: mestschuiven
Samen met een kameraard uit de buurt – die zelf ook 24.000 leghennen heeft – en met hetzelfde probleem kampt, bedacht Schukkert een mestschuifsysteem dat de stal consequent ontdoet van overbodig strooisel. “De kippen trekken de luzernebaaltjes helemaal uit elkaar. Samen met de pikstenen die we sinds kort in de stal hebben liggen werkt de luzerne hartstikke mooi voor het verminderen van stress. We hebben nog geen moment pikgrage kippen in de stal gehad. De snavels zijn ook niet extreem lang, dus alles gaat wat dat betreft prima. Alleen de stal raakt vol. Zelfs als ik al drie keer de stal door ben geweest ligt het nog vol met (luzerne)resten.”
Twee schuiven
Schukkert werkt met een afvoer naar binnen. Vandaar dat de twee buitenste stellingen – de derde zit in het midden en daar loopt een mestband onderdoor – sinds vorige week zijn voorzien van mestschuiven. “We hebben aan de linker- en rechterkant van het systeem de mestschuiven geplaatst. Mijn kameraard (Erjan, red.) gebruikt een soortgelijk systeem al twee jaar, alleen die heeft ze aan de buitenkant van de stal.”
“Altijd een mooi dun laagje strooisel”
“Zijn ervaring is dat de kippen het overbodige strooisel er wel naartoe schuiven. Als ik elke dag een half uurtje die schuifjes aanzet, daarna gewoon mijn ronde doe en als het bultje is opgelopen de klep boven de bovenband open, dan kost mij dat relatief weinig werk en tijd en hebben we wel altijd een mooi dun laagje strooisel.”
Grondeieren
Schukkert koos er bewust voor om het schuifsysteem onder de stellingen te plaatsen, omdat het dan ook bijdraagt aan een oplossing van een ander veelvoorkomend probleem: grondeieren. “Na een week of zestig worden de witte kippen wat luier en bevinden ze zich steeds vaker op de grond. Nu zet ik om een uur of negen het schuifsysteem aan en komt er gelijk wat ‘reuring’ in de stal. Dit zorgt ervoor dat de kippen het vanzelf hogerop gaan zoeken en daardoor geen eieren meer op de grond leggen.”
Vuurdoop
Het wordt voor het pluimveebedrijf weer de eerste ronde nadat in één van hun stallen fipronil was aangetroffen. De stal waar de mestschuiven zijn gemaakt heeft al die tijd leeg gestaan. “We willen zeker weten dat de stal weer helemaal schoon is, voordat we een nieuwe ronde opstarten. Onlangs is er zelfs een test gedaan met een 5000 watt UV-lamp van CleanLight. Ook daaruit bleek dat alles weer in orde is, dus morgen gaan de eerste kippen er weer in. Dat wordt dan gelijk de vuurdoop voor dit zelf ontwikkelde mestschuifsysteem.”
Volg de verrichtingen van Han Schukkert en zijn mestschuifoplossing via de Facebookpagina van Land- en pluimveebedrijf Schukkert.