Het keurmerk On the way to PlanetProof blijft groeien. Het areaal beheerd land door melkveehouders die voldoen aan de duurzaamheidseisen is in 2021 drie procent gestegen ten opzichte van 2020. Het aantal pluimveehouders nam in 2021 met 24 procent toe.
Het keurmerk kenmerkt zich door een integrale aanpak, waarbij eisen worden gesteld aan verduurzaming op acht thema’s. Het keurmerk is een open en onafhankelijke standaard die toegankelijk is voor alle bedrijven die daaraan willen deelnemen. Het keurmerk is voor verschillende sectoren beschikbaar: akkerbouw, groenten en fruit, sierteelt, eieren, zuivel, bewerkte & verwerkte producten, handel en retail. Daarnaast is het keurmerk zowel op nationaal als internationaal niveau actief.
On the way to PlanetProof Zuivel
Bijna 800 melkveehouders die zijn aangesloten bij FrieslandCampina en Farmel Dairy voldoen aan de duurzaamheidseisen. Zij produceren de melk voor een breed scala aan zuivelproducten, zoals melk, yoghurt, drinks, kaas en roomboter. De zuivelproducten vinden hun weg via supermarkten naar consumenten als A-merk (Campina) of als private label (zoals Milsani, Milbona, Melkan).
Areaal
Het areaal beheerd land door melkveehouders volgens de eisen steeg in 2021 met drie procent naar bijna 47.907 hectare.
Samen met het landbouwareaal voor plantaardige producten beslaat de productie eind 2021 102.097 hectare, een stijging van twaalf procent.
On the way to PlanetProof Eieren
Het aantal gecertificeerde bedrijven met leghennen neemt eveneens sterk toe. Meer dan 31 pluimveehouders verduurzamen hun eierproductie op basis van de criteria. Dit betekent dat 5,6 procent van alle pluimveehouders in Nederland is gecertificeerd met het keurmerk. Volgens het CBS2 waren er in 2021 in totaal 33.410.000 dierplaatsen voor leghennen in Nederland. Hiervan is 2,2 procent gecertificeerd voor On the way to PlanetProof.
Ook zijn er nog 4 handelsbedrijven gecertificeerd. De eieren worden onder andere geleverd onder de merken Blije Kip, Eike, Kipster, Oerei, Rondeel en Zorgeieren. Hiermee kunnen consumenten ook in deze productgroep een ruime duurzamere keuze maken.
Ambitie
Met het keurmerk van SMK werken keurmerkhouders aan de duurzaamheidsdoelen van het Klimaatakkoord en de wereldwijde Sustainable Development Goals op het gebied van productie en consumptie, water en bodem, landschap en biodiversiteit.
Bron: SMK