Wat betekent een besmetting van rode vogelmijt, in de volksmond bloedluis, daadwerkelijk voor de productie en het welzijn van legpluimvee? Dat is de vraag die dierenartsenpraktijk AviVetmet een grootschalig praktijkonderzoek beantwoord wil krijgen. Tot april kunnen nieuwe bedrijven nog aansluiten. “Daarna duurt het een hele legronde voor we alle data definitief kunnen verwerken.”
De eerste bedrijven, die in december 2018 zijn gestart, zitten nu aan het einde van hun onderzoeksperiode. Over een aantal maanden kunnen dan de eerste tussentijdse resultaten worden gepresenteerd, kondigt Berrian Lammers van AviVet aan. “Uiteindelijk willen we met een goed onderbouwd advies komen om de besmetting door een combinatie aan interventies en preventies de kop in te drukken. Daarnaast hopen we met meer zekerheid aan geven wat de daadwerkelijke effecten en bijbehorende schade nu echt is bij bepaalde vogelmijtbesmettingen.”
Onderzoek bij tientallen legbedrijven
Doel is om vijftig legbedrijven iedere maand te monitoren. Op dit moment worden 42 deelnemers onder de loep genomen. Met alle data kan de ernst van besmetting door deze schadelijke parasiet in beeld worden gebracht, maar ook gecontroleerd worden of maatregelen effectief zijn. Afhankelijk van de grootte van de stal en het aantal leghennen worden er tien of twintig speciaal door AviVet ontwikkelde vallen geplaatst.
“De vogelmijtvallen doen we na 48 uur verblijf in de stal in de vriezer voor minimaal twee dagen. Daarna gaan we in het lab meten hoeveel milligram aan bloedluizen er in zit”, vertelt Lammers. Bekend is dat de parasiet de gezondheid en welzijn van het dier aantast en de productie van eieren negatief beïnvloed. “Maar wij willen nu in kaart brengen wat nu écht de effecten zijn. En ook of deze voorspelbaar zijn. Daar hopen we iets moois uit te halen.”
Veel interesse in onderzoek
Het onderzoek wordt met grote interesse gevolgd, vooral ook omdat vogelmijt een serieus probleem bij leghennen is. Een verantwoorde en effectieve bestrijding vereisen een integrale aanpak. Op de Biobeurs in Zwolle had AviVet aan aandacht niet te klagen. Volgens Lammers kwamen niet alleen pluimveehouders, maar ook vooral vertegenwoordigers, eierhandelaren en voerfabrikanten tekst en uitleg over het onderzoek vragen. “Er liggen natuurlijk ook kansen. Denk bijvoorbeeld aan concepten met eieren van hennen uit bloedluisvrije of bloedluisarme stallen. Op het gebied van voeradditieven zie je dat er veel beweging is. De vraag is of een dergelijke toepassing ook daadwerkelijk zorgt voor een daling. Daarmee is de val een ontzettend nuttige tool om te helpen in de verdere ontwikkeling van deze potentieel kansrijke producten.”
Doorontwikkeling van de vallen
De ‘bloedluisvallen’ zijn zelf ook aan ontwikkeling onderhevig. “We klemmen het buisje nu aan de zitstok in plaats van het bevestigen met tiewraps. Hierdoor is het makkelijker in te passen.”
Lammers geeft aan dat niet alleen klanten van AviVet, maar ook andere pluimveehouders nog bij het onderzoek mogen aansluiten. Hoe meer data, des te nauwkeuriger de uitkomst.”
Tekst en foto’s: Martin de Vries