Een ei als alle anderen, alleen een gele kleur. Dat lijkt het Crackless Egg te zijn, maar schijn bedriegt. Het Crackless Egg is een erg intelligent ei, vol met draadloze sensoren. Deze sensoren meten de impacts op het ei, evenals de locatie daarvan en ernst van de schade. Deze informatie is direct weergegeven op een tablet, zodat bij elke impact direct te zien is hoeveel G-krachten deze botsing uitoefende.
De leghennen van een Drontens pluimveebedrijf waren op 92 weken leeftijd. Het percentage haarscheuren liep erg hoog op in de ogen van de pluimveehouder. Het eierpakstation keurde, nadat de pluimveehouder er zelf twee procent uit had gehaald, nog eens vijf procent af. Dit was het moment voor de pluimveehouder om actie te ondernemen en hier een oplossing voor te zoeken.
Kwaliteit eieren niet meer op peil
Gedurende de hele ronde was de eischaalkwaliteit geen probleem geweest. De zelfmenger stuurde de inhoud van het voer tijdens de productie zo nodig bij om de eikwaliteit op peil te houden. Maar toch kon de pluimveehouder de kwaliteit van de eieren in de laatste weken niet meer op peil houden. Aan de studenten van de Aeres Hogeschool de taak om dit uit te zoeken, met behulp van het Crackless Egg.
Crackless Egg
Met dit sensor-ei kan er precies geconstateerd worden waar de haarscheuren onstaan. Het transport van de eieren tijdens het afdraaien wordt gevolgd in real-time, vanaf het nest tot in de eierpakmachine. Bij elke overgang werden de impacts geregistreerd. Vooral een overgang zoals een elevator bleek een zeer kritisch punt te zijn.
Kritische waarde
De kritische waarde van dertig G-krachten (na zeventig weken) werd nog wel eens overschreden. Na zeventig weken is de eischaal niet meer zo sterk als aan het begin van de legperiode, daarom is de vuistregel dat een consumptie ei van een hen tot zeventig weken maximaal 35 G-krachten kan verdragen en na zeventig weken een maximale impact van 30 G-krachten.
Toekomstbeeld leghen
De pluimveehouder kreeg een goed beeld van waar zijn kritische punten op het eierband zijn, en de studenten vonden het een interessant onderwerp om te onderzoeken. Het duurzame toekomstbeeld voor een leghen is vijfhonderd eieren in honderd weken. Als we dit willen bereiken, mogen we niet tevreden zijn met een koppel die rond de negentig weken al zeven procent haarscheuren heeft. Het ligt niet altijd zoals vaak gedacht wordt aan de capaciteiten van de kip, maar een verbetering van het verzamelproces van de eieren kan zoals blijkt ook de oplossing zijn.
Dit betreft een artikel uit onze gratis Pluimveekrant. Soortgelijke artikelen thuis op de mat?