Het voeren van insecten aan leghennen is interessant als eiwitbron ter vervanging van soja. Bovendien blijkt dat het voeren van levende insecten ook het welzijn van de leghennen bevorderd. Dit is gebleken uit recent onderzoek uitgevoerd door Schothorst Feed Research in opdracht van Protix.
Soja vervangen
Van nature eten kippen insecten, en larven passen dan ook heel goed in het dieet van leghennen. Het onderzoek richtte zich op het effect van levende larven in het voer ter vervanging van soja. De meeste soja komt uit Noord- en Zuid-Amerika en het verbouwen van soja gaat gepaard met boskap. In het onderzoek is gebruik gemaakt van larven van de Black Soldier Fly (BSF). Deze levende larven zijn verstrekt aan oudere leghennen van 67 weken leeftijd. De leghennen kregen gedurende een periode van twaalf weken dagelijks larven gevoerd naast een standaard voer zonder soja. De larven werden via een speciaal door Protix ontworpen dispenser aan de leghennen verstrekt. Op deze manier kwamen inhoudsstoffen geleidelijk beschikbaar gedurende de dag.
Invloed op leghennen
De leghennen hadden dagelijks beschikking over ongeveer twaalf gram verse larven per hen. Door het verstrekken van de larven ging de opname van het standaard soja-vrije voer met tien gram per hen omlaag, ten opzichte van een controlebehandeling met alleen standaard voer. De voedingswaarde van de larven was dusdanig hoog dat de leghennen, door insecten- en voeropname op elkaar af te stemmen, goed konden voorzien in hun eigen behoefte zonder dat dit ten koste ging van legpercentage en eigewicht.
Minder veerschade bij pluimvee
De larven kwamen via de dispenser in het scharrelgedeelte van het leghok terecht. Dit zorgde er ook voor dat de leghennen rondom het tijdstip van voeren meer tijd in het scharreldeel door brachten. De larven zorgden waarschijnlijk voor afleiding voor de hennen. Dit resulteerde ook in een betere bevedering. De leghennen, die larven kregen, hadden op 78 weken leeftijd namelijk minder schade aan de veren dan de hennen op het controlevoer.
In het onderzoek is hiermee aangetoond dat het verstrekken van larven aan leghennen positief effect heeft op bevedering en gedrag. Daarnaast kunnen larven goed verstrekt worden naast een soja-vrij voer zonder dat dit ten kosten gaat van legpercentage en eigewicht.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Animals (2020, 10, 216; doi:10.3390/ani10020216).