Update: Op dit moment werkt de Kipcam niet naar behoren. Lardinois hoopt dit binnenkort aan te pakken.
Vera Lardinois is samen met haar man eigenaar van de Maatschap Lardinois-Senden, waar ze werken vanuit de kringloopgedachte. “Dat is onze visie op duurzaamheid! Centraal staat altijd het milieu, dierenwelzijn en de mens. Om dit ook naar buiten toe uit dragen werd er in 2016 een webcam in de stal opgehangen. Vera Lardinois: “We willen laten zien wat we hier doen.”
Op het pluimveebedrijf MergellandEi in het Limburgse Eckelrade houdt de familie Lardinois in totaal 18.500 kippen. Sinds 2004 is dat de Lohmann Brown ras en dit jaar is daar een koppel witte hennen bijgekomen. Ongeveer een jaar geleden werd er een webcam in de stal geïnstalleerd.Direct was er veel interesse voor de getoonde beelden: “De eerste dag hadden we meer dan 5.000 views”, zo vertelt Lardinois trots.
Inmiddels zijn er nog twee collega pluimveebedrijven die deze zogenaamde ‘kipcam’ hebben draaien.
“Er is helaas veel achterdocht en hiermee zijn we transparant. Er zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden om zoiets op poten te zetten, maar we vinden openheid heel belangrijk” aldus Lardinois.
Duurzaamheid
De webcam geeft uiting aan de dierenwelzijns- en menselijke doelstellingen. Het derde speerpunt: milieu, komt op een andere manier ook duidelijk tot uiting op de Limburgse maatschap: “Op het dak van de loods naast de kippenstal liggen zonnepanelen. We gebruiken alle opgewekte zonne-energie zelf, dit is tenminste zestig procent van ons totale energieverbruik (inclusief privégebruik).”
Akkerbouw
De mest van leghennen bezit waardevolle mineralen, ook die worden door Lardinois niet verspild. “Wij slaan de mest zelf op en gebruiken deze weer op onze akkers. Op deze akkers telen we verschillende granen; zoals spelt, maïs en tarwe. Daarnaast telen we ook nog suikerbieten. De mineralen vanuit de kippenstal leveren een zeer positieve bijdrage aan de groei van deze gewassen.”
Kijkcijfer-hit
De Kipcam in de stal is vooral bedoelt om buitenstaanders – met name consumenten – te informeren over de werkzaamheden die er op het pluimveebedrijf worden uitgevoerd, maar ook vakgenoten schakelen volgens de Limburgse regelmatig in. “We merken dat de meeste kijkers rond 10:00 uur inschakelen. Dan sprinten ze massaal de weide in en dat is natuurlijk een mooi gezicht. De kip is van nature een bosdier en geeft de voorkeur aan beschutting. Bij veel zon – zoals nu – blijven ze liever binnen of tussen de struiken. Ze gaan bij schemer vanzelf de stal in, de stok op en muisstil slapen. De volgende ochtend leggen ze eerst een eitje en om 9:30 is de Wintergarten open, waarna ze klokslag 10:00 naar buiten sprinten. En dat tafereel is elke dag weer een enorme kijkcijfer-hit.”