Twee weken geleden is gestart met de eerste ronde leghennen in de nieuwe pluimveestal op de Aeres Hogeschool in Dronten. Sinds deze week kunnen de kippen ook in het dagverblijf en de bosrand vertoeven. De Beter Leven keurmerk 3-sterrenstal is gerealiseerd op het Aeres praktijkcentrum en dient als onderzoeks- en onderwijsstal. Adri Pasman (coach studentenbedrijf voor de intensieve veehouderij) is maar wat blij dat alles eindelijk loopt: “Ja, het duurt voor je gevoel altijd te lang voordat er weer pluimvee rondloopt. Het is hartstikke mooi dat ze nu in deze nieuwe stal rondlopen.”
Verdeling
Het gaat in totaal om een koppel van duizend leghennen van het ras Bovans Brown. Pasman heeft afgelopen dinsdag voor het eerst het dagverblijf en de bosrand opengezet. “Eerst alleen de rechterkant en na twee dagen heb ik gewisseld naar de linkerkant van de stal. Dit weekend gaan we beide kanten tegelijk openzetten en dan hopen we dat ze zich mooi over de stal zullen verdelen. Dat is puur voor de gewenning. Ik ben benieuwd of ze voorkeur hebben voor de koele kant of juist voor de zonkant.”
Verbeterpunten
De komst van de hennen, veertien dagen geleden, bracht ook wat kleine praktische verbeterpunten aan het licht, zo vertelt Pasman vanuit de pluimveestal: “We hadden een stuk gaas gemaakt aan de zijkant van de stal, maar als ’s avonds de luiken naar beneden gaan dan is het eerste wat die dames doen: erachter kruipen. Het is maar een ruimte van vijftien centimeter, maar dat hebben ze direct in de gaten.” Ook bij de hoppers werd een bottleneck ontdekt: “Daar zat er één aan de verkeerde kant waardoor hij de hele lijn vol draaide. Als volgende week de voerlijn leeg is, gaan we hem omzetten en dan is dat ook weer opgelost.”
Robuuste kip
Echte grote problemen zijn er dus niet geconstateerd en de kip lijkt zich prima thuis te voelen in de stalomgeving: “Deze robuuste kip past bij de stal en bij dit bedrijf. Er wordt ook onderzoek mee gedaan, dus dan moet je wel een kip hebben die iets meer aankan dan de gemiddelde hen.”
Lichturen
De koppel was ruim aan de leeftijd toen ze bij de Hogeschool aankwamen: 17 weken en 5 dagen. “Eigenlijk mocht ik ze nu op tien uur licht zetten, maar vanwege andere werkzaamheden zitten we nu op elf. Maar drie dagen nadat ze aankwamen hadden we de eerste eieren al, dus ze hadden waarschijnlijk ook niet in een compleet dichte stal gezeten bij de opfokker. Bovendien waren ze wat later hier, dus we hebben ze van de week een uur erbij gegeven. Volgende week doen we er weer een uur bij en dan gaan ze wel los. Vanmorgen hadden we al honderd eitjes, dus het gaat al heel mooi.”
Onderzoek- en onderwijsschema’s
De onderzoekschema’s voor de studenten die in de stal gaan werken, worden op dit moment in elkaar gezet. “Daar wordt nu over nagedacht welke methode bij deze stal past. Vanmorgen is Laura Star – de nieuwe lector precisievoeding/pluimvee – rondgelopen en op basis daarvan wordt er gekeken welke zaken er hier ontwikkeld kunnen worden.”
Wellicht moet aan de hand van die schema’s de stal wel weer aangepast worden. Pasman: “Ja, dat zou kunnen. De voerlijnen lopen door alle vier de secties. Als ze bijvoorbeeld per secties willen weten wat de hoeveelheid voer is, dan weet ik nog niet precies hoe we dat moeten doen. Vooral ook omdat je een controlegroep nodig hebt. Er zullen komende tijd zeker nog de nodige aanpassingen komen in de stal. Dat proces stopt eigenlijk nooit.”