Op 15 maart begint Maureen van Ginhoven aan haar allereerste ronde als pluimveehouder. Maureen, woonachtig in het Belgische Ravels, heeft een opleiding afgerond als kinderverzorgende. Toen haar ouders zochten naar een ‘minder weersafhankelijke’ uitbreiding van het akkerbouwbedrijf, net over de grens bij Tilburg, was de link met pluimvee snel gemaakt.
Maureen: “Het idee is twee jaar geleden ontstaan. Toen is niet veel later het idee ontstaan om een pluimveestal te gaan bouwen die ik samen ga runnen met mensen die een beperking hebben. De kip is in mijn eigen ogen namelijk een ideaal dier om te houden als je met mensen met een beperking wilt gaan werken.”
Zo komen twee werelden samen in een project dat inmiddels ’t Kakelbos heet. Een gloednieuwe pluimveestal met een duidelijke educatieve functie. “De stal is voorzien van een bezoekersruimte met kijkersraam. Het is de bedoeling dat dat deel als educatieruimte gaat dienen voor groepen en scholen die een kijkje komen nemen in de kippenstal, zodat ook de volgende generaties kunnen zien hoe een ei ontstaat en hoe dat allemaal in zijn werk gaat.”
’t Kakelbos biedt ruimte voor 54.000 Dekalb White leghennen waar Maureen samen gaat werken met mensen met een beperking
Duurzame scharrenstal
De jonge Belgische pluimveehoudster is het meest trots op de uitstraling van de scharrelstal, want het moest niet één van de vele stallen worden dat het gebied rondom Ravels rijk is. Maureen: “Daar hebben we veel tijd en energie in gestopt, ook vanwege dat educatieve karakter. Mijn ouders hebben op de schuren van het akkerbouwbedrijf allemaal zonnepanelen liggen en de energie die daaruit opgewekt wordt, gebruiken we voor het draaien van de scharrelstal. Het is dus ook een heel duurzaam project.”
“Natuurlijke uitstraling door gebruik van hout”
"Daarnaast is er gekozen voor veel hout aan de buitenkant, zodat de scharrelstal past in het natuurlijke (bosrijke) landschap om ons heen. Het is ook de bedoeling dat een (klein) deel van de eieren verkocht worden als streekproduct. We hebben ons eigen eierdoosje ontwikkeld voor de verkoop. De mensen met een beperking waarmee ik ga samenwerken zullen de eitjes ook gaan inpakken en bestempelen met ons logo, zodat iedereen een uniek doosje kan meenemen.”
Maureen: “Er is gekozen voor veel hout aan de buitenkant, zodat de scharrelstal past in het natuurlijke (bosrijke) landschap om ons heen”
Dekalb White
Medio maart start Maureen met haar allereerste ronde, in totaal 54.000 Dekalb White leghennen. “We hebben bewust voor de witte kip gekozen, omdat dat past in onze ecologische visie qua groei en productiecijfers. Het zal voor mij in het begin vooral lastig worden om de stalpatronen te leren herkennen, maar ik krijg daarbij meer dan voldoende begeleiding. Belangrijke partners daarin zullen zijn onze voerleveranciers Van den Avenne en Daems Blockx en de leverancier van de hennen: Vepymo, eveneens gevestigd in Ravels. De ei-afzet verloopt via Egga Food, daar worden onze eitjes gekookt en geschilderd.”
De leghennenstal is voorzien van Fancom-ventilatoren
“Nog geen vergelijkingsmateriaal uit vorige ronden”
In februari 2018 werd de bouwvergunning aangevraagd, vlak voor de bouwvak werd die toegekend en in september vorig jaar startte de bouw van de stal. Nu amper een jaar later komen de eerste kippen in ’t Kakelbos die is voorzien van Fancom-ventilatoren en een Prinzen Ovograder (weeg- en sorteermachine). Als straks de eerste legkippen hun intrede doen, gaat het leven als pluimveehouder echt beginnen voor Maureen. Een moment waarnaar ze enorm heeft uitgekeken: “Nu is het allemaal af en we laten het maar op ons afkomen. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat lopen straks. Er is natuurlijk nog geen vergelijkingsmateriaal uit voorgaande ronden, maar vanwege die groep geweldige mensen die mij gaan steunen heb ik er zeer veel vertrouwen in. Van mij mag het beginnen”, besluit ze stralend.
De Prinzen Ovograder weeg- en sorteermachine staat klaar om de eerste eieren, van de hennen die 15 maart zullen komen, te verwerken