Van 29 april tot en met 4 mei is er een buitenlandse reis naar Spanje geweest met de AVPH-minorklas. Deze studiereis is georganiseerd door de studenten van de Varkens- en Pluimveeopleiding van Aeres Hogeschool zelf.
Pluimveehouderijsector in Spanje
De markt van de pluimveehouderijsector is geheel anders dan in Nederland. Wat we op de bedrijven gezien hebben, is dat de internationale afzet vooral gericht is op landen die zuidelijker liggen. Nederland produceert vooral voor delen van Europa, maar de productie van Spanje gaat maar voor een klein deel naar dat gebied. Zij verhandelen ook veel eieren naar delen van Azië, Afrika, en een beetje Amerika. Ook bij deze lange afstanden gaat het om tafeleieren, die daarvoor echter wel op koudere temperaturen bewaard en getransporteerd worden. In Spanje lijkt het ook iets gebruikelijker om zelf de volledige afzet te regelen als pluimveehouder.
Varkens- en pluimveeprijzen hoger, de kwaliteit en diversiteit minder
Wat betreft de voeding geldt voor zowel de varkens- als de pluimveesector dat de prijzen hoger zijn en de kwaliteit en diversiteit minder is. De import van grondstoffen voor voeders is niet zo optimaal als in Nederland. Veel transport moet per as in plaats van per boot zoals in Nederland. Op donderdag 2 mei reden we vanaf het hotel in Lleida naar restaurant Hotel del Sol waar we onze contactpersoon Marco Wevers ontmoette. Marco werkt sinds augustus 2018 voor Hendrix Genetics en woont zelf al vijftien jaar in Spanje. Na deze ontmoeting reden we door naar het bedrijf Agas Alto Egg Farm. Dit familiebedrijf heeft de laatste jaren verschillende uitbreidingsstappen voltooid. We bezochten eerst de locatie met zeshonderdduizend kippen op de kooi. De eieren op dit bedrijf worden in eigen beheer gesorteerd en verkocht aan supermarkten en voor de export verkocht. De export is enerzijds richting Noordwest Europa en anderzijds naar het zuiden. Er werden witte eieren geproduceerd voor Israël.
Tien leeftijden aanwezig
Op het bedrijf zijn tien leeftijden aanwezig zodat goede eieren voor de verkoop gegarandeerd kan worden. Het bedrijf heeft een koelruimte waar de eieren op koelkast temperatuur gehouden kunnen worden omdat deze langer geschikt blijven voor verkoop. Dit maakt dat het bedrijf minder overgeleverd is aan de grillen van de markt.
MOBA sorteerder
De MOBA sorteerder is uitgerust met een schouwmachine en een crack detector die feilloos de vuile eieren, beschadigde eieren en eieren met haarscheuren eruit sorteert. Om de geproduceerde eieren op het bedrijf en eieren van andere bedrijven te kunnen sorteren heeft de machine een capaciteit van 120.000 eieren per uur.
Na het bezoek aan dit bedrijf reden we enkele kilometers naar het bedrijf waar op dat moment zestigduizend vrije-uitloopkippen werden gehouden. Een vierde stal was bijna gereed zodat het bedrijf op termijn tachtigduizend vrije-uitloopkippen kan houden. De eieren zijn bestemd voor de binnenlandse en de Noordwest Europese markt. Om die te kunnen bedienen zijn de eieren KAT gecertifi ceerd. De eieren op dit bedrijf worden op het bedrijf met de kooikippen gesorteerd.
Bolegg Terrace-systeem van Vencomatic
De stallen zijn allemaal uitgerust met een Bolegg Terrace-systeem van Vencomatic. Voor elke 2.500 kippen is er een hectare aan uitloop beschikbaar. De uitloop bestaat niet uit gras zoals we dat in Nederland gewend zijn, maar is veelal begroeid met bomen. Met de loslopende kippen had het bedrijf te maken met uitdagingen zoals wormen, troepen in de stal, buitennesteieren en pikkerij ( mede door de hele snavels). Door goede begeleiding en het leren van fouten gaat dit steeds beter.
Tachtigduizend biologische leghennen op bedrijf Rujamar
Op vrijdag 3 mei bezochten we het bedrijf Rujamar. Allereerst werd de biologische locatie bezocht waar tachtigduizend biologische leghennen gehouden werden. Voor nog eens vijftigduizend biologische legkippen werd een nieuwe stal gebouwd. Op dit bedrijf werden alle eieren gesorteerd met een sorteermachine van MOBA. Na dit bedrijfsbezoek vervolgden we onze weg richting het tot nog toe grootste bedrijf van Rujamar, een bedrijf met negenhonderdduizend scharrelkippen. Dit van oudsher kooi-bedrijf is omgebouwd naar scharrel door simpelweg de hekken voor de kooien weg te halen en plateaus in de stal te bouwen. Door slim te onderhandelen met de supermarkten is er een vraag ontstaan naar scharreleieren welke eerst veel door kooi werd opgevuld.
Pluimveevoer uit Nederland
Op het bedrijf worden alle eieren naar een centrale punt gebracht waar de eieren gesorteerd worden. Het is een indrukwekkend gezicht om te zien hoe alle eieren op grote banden getransporteerd worden. Op het bedrijf is een voerfabriek aanwezig waar de ondernemer de mogelijkheid heeft om zelf voer te maken. Omdat dit de laatste jaren niet altijd de gewenste resultaten gaf wordt het voer nu in Nederland afgenomen bij AgruniekRijnvallei.
Twee stallen met in totaal 350.000 opfokhennen
Iets verder op staan twee stallen die goed zijn voor 350.000 opfokhennen. Deze stallen zijn bedoeld om de opfok van de hennen te realiseren voor het scharrelbedrijf. Om te zien hoe op deze schaal kippen gehouden worden is een heel interessant gezicht. Het was een uniek inkijkje in de Spaanse pluimveehouderij, die een ieder lang zal heugen.
Dit artikel is afkomstig uit het de Pluimveekrant editie december. Aanmelden voor de krant? Dat kan klik hier!