De familie Rohaan uit Enter wint de Agroscoopbokaal in de sector legpluimvee vanwege de goede technische resultaten. Afgelopen jaar is er een productie gerealiseerd van 490 eieren per opgezette hen (op 96 weken) met een gemiddelde voeropname van slechts 115 gram per hen per dag. Door te kijken naar het gedrag van de hennen en gericht op hun behoefte te voeren weet Jeroen Rohaan dit resultaat te behalen.
Winnaar Agroscoopbokaal Legpluimvee 2023
Jeroen Rohaan houdt in totaal 96.000 hennen van het ras Dekalb wit, waarvan 30.500 in een vrije-uitloop stal (Freiland) en 65.500 scharrelkippen in een etagestal. Met de vrije-uitloop hennen behaalde Rohaan 61 weken lang een legpercentage van meer dan 90%. Zijn scharrelkoppel behaalde zelfs 62 weken lang een legpercentage van meer dan 90%. In deze stal is er Split Feeding toegepast.
Kijken naar het gedrag
Rohaan volgt de diergezondheid én de prestaties van zijn hennen op de voet. Zo wordt bij de opstart van een ronde minstens drie tot vier keer per dag goed gekeken naar het gedrag van de dieren. Een strak bedrijfsmanagement in combinatie met de focus op de gezondheid van de dieren heeft geleid tot uitstekende resultaten. Jeroen Rohaan: “De gezondheid en conditie van de hennen staan voor ons bovenaan. We sturen meteen bij, wanneer dit in het belang van de hennen is.”
Legpluimveespecialist Wilko Vije: “Scherp voeren is in de legpluimveehouderij van groot belang. Door het toepassen van Split Feeding bij zijn scharrelkoppel heeft Jeroen Rohaan een week langer een productie van meer dan 90% behaald én daarnaast vijf gram voer per dier per dag bespaard. Dat is een super resultaat. Wil je dit bereiken, dan moet je als pluimveehouder goed op de data zitten. Je kunt dan snel op de kleinste afwijkingen gaan sturen. Jeroen is een vakman, die gedreven door data, serieus en kritisch met zijn vak bezig is. Dat werpt hier zijn vruchten af.”
Voeren naar de behoefte van de hen
Het juist toepassen van Split Feeding is één van de succesfactoren in de behaalde resultaten. Het principe van deze manier van voeren is dat de behoefte van de hen leidend is: gedurende de dag worden twee verschillende voeders verstrekt. Het ochtendvoer is gericht op de vorming van de ei-inhoud; dit voer is rijker in energie plus eiwit en armer in calcium. Het voer in de middag is gericht op de vorming van de eischaal; rijker in calcium en armer in energie en eiwit. Door zo te voeren bespaar je onder meer op voerverbruik en wordt er gevoerd naar behoefte. Dit leidt tot extra rendement.
“Ik ben er trots op dat ik met hard werken en gezond verstand, samen met ons team en de juiste adviseurs, heb bereikt waar we nu staan. Voor de toekomst heb ik eigenlijk maar één wens en dat is op deze manier doorgaan”, besluit Jeroen Rohaan.
Achtergrond Agroscoopbokaal
Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. De Agroscoopbokaal 2023 kent zeven winnaars in de volgende categorieën: biologisch (Reudink), melkvee, vleesvee, geiten, varkens, legpluimvee en vleespluimvee (ForFarmers De Hoop). Per categorie worden de winnaars in de maand mei 2023 bekendgemaakt via de diverse mediakanalen van ForFarmers en Reudink. Op 11 mei vond de uitreiking van de bokalen en de huldiging van de winnaars plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst.
Bron: For Farmers