In maart is het saldo leghennen uitgekomen op 27.000 euro. Dat is ruim 30% lager dan in maart vorig jaar door lagere eierprijzen en hogere voerprijzen. Het saldo ligt daarmee onder het langjarig gemiddelde. De resultaten zijn berekend voor een bedrijf met 55.000 scharrelhennen.
Opbrengsten leghennen lager
De opbrengsten zijn in maart bijna 6.000 euro lager dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijs van scharreleieren lag in maart 5% onder het niveau van vorig jaar en het langjarig gemiddelde 2011-2020.
Ontwikkelingen rondom de eierprijs
In de aanloop naar Pasen liepen de eierprijzen op door een grotere vraag naar tafeleieren. De consumptie daarvan is dit jaar goed, ook in het buitenland. Dat is belangrijk voor de prijsvorming, want driekwart van de eieren worden over de grens afgezet. Met name in Azië is een groot deel van het aanbod van eieren weggevallen door vogelgriep. Dit jaar is er ook minder aanbod in de EU door een kleinere leghennenstapel. De eiermarkt had vorig jaar veel last van de coronacrisis. De afzet van gewone scharrel- en kooieieren naar de horeca en andere foodservicebedrijven ging onderuit door de tijdelijke sluitingen.
Voerkosten stijgen flink sinds oktober
De voerprijzen zijn sinds oktober gestegen door hogere prijzen voor de veevoergrondstoffen, vooral van sojameel, mais en tarwe. Daardoor zijn in maart de voerkosten 6.600 euro per bedrijf ofwel 13% hoger dan maart vorig jaar.
Voortschrijdend saldo daalt naar het langjarig gemiddelde
Het voortschrijdend jaarsaldo ligt in maart 8.500 euro per bedrijf boven het langjarig gemiddelde. Sinds het dieptepunt in mei 2019 was er een opgaande trend tot de piek in juli vorig jaar. Daarna daalde het voortschrijdend saldo snel door lagere saldi als gevolg van gedaalde eierprijzen. In maart ligt het voortschrijdend jaarsaldo 15 eurocent boven het langjarig gemiddelde van 4,14 euro per leghen per jaar.
Bron: Agrimatie