Niet nieuw, wél weer in opkomst: de zogenaamde wintergarten bij legpluimveestallen. Bij zo’n overdekte uitloop is een juiste ventilatie van belang. Gertjan Rooijakkers, accountmanager Legpluimvee bij Agrifirm, en Gieljan van Iersel, senior bedrijfsadviseur Bedrijfsontwikkeling bij Agrifirm Exlan vertellen wat de uitdagingen en mogelijke oplossingen zijn.
“Ventileren van stallen, je zou er hele boeken over kunnen schrijven, je zou er dagen over kunnen filosoferen,” vertelt Gertjan Rooijakkers. “Feit is dat er keuzes gemaakt moeten worden en dat deze keuzes vooral zo goed mogelijk onderbouwd moeten zijn.”
Veranderende luchtinlaat
Met het toepassen van een wintergarten, waardoor de stallen onder andere een stuk breder worden, verandert de inlaat van de stal aanzienlijk. Er zijn vaak als het ware twee tijdzones voor ventilatie: luiken open en luiken gesloten.
Rooijakkers: “Om als ondernemer de juiste keuzes te kunnen maken, is het van belang te weten wat voor invloed dit heeft op het stalklimaat en de milieuvergunning. Een stal met wintergarten heeft een groot aantal luiken aan de zijkant nodig, zodat de hennen gebruik kunnen maken van de uitloop. Dit geldt zowel voor stallen waar de wintergarten 20% van het staloppervlak beslaat, zoals bij 1 Ster Beter Leven, of 50%, zoals bij Freiland of biologisch.”
De uitdagingen die de ventilatie van de stal in dit geval met zich mee brengt, moeten niet worden onderschat, vervolgt Gertjan zijn uitleg. “Bij traditionele onderdrukventilatie betekent de aanwezigheid van de luiken dat er op dat moment veel onderdruk wegvalt. Reken maar eens uit hoeveel inlaatventielen je dicht moet zetten om het oppervlak van een uitloopluik te compenseren. Bovendien betekent dit dat de lucht op een andere plek de stal binnenkomt, namelijk bijna op de grond, en niet gestuurd kan worden met een klep.”
Oplossingen en gevolgen
Naast bestaande onderdrukventilatie met aanpassingen worden ook andere oplossingen onderzocht. Gelijkdrukventilatie maakt zijn opwachting, maar ook natuurlijke ventilatie is bij een aantal stallen al succesvol toegepast.
“Bijna altijd worden de ventilatie-uitdagingen opgelost met de kip en de stal als vertrekpunt. Heel belangrijk, maar we moeten ook de gevolgen van aanpassingen van de ventilatie op de omgevingsvergunning Milieu niet uit het oog verliezen,” vult Gieljan aan. “Aanpassen van ventilatie-afzuigpunten, de zogenaamde emissiepunten, kunnen gevolgen hebben voor de omgevingsvergunning Milieu. De ammoniak-, geur- en fijnstofbelasting kunnen wijzigen. Afhankelijk van jouw bedrijfssituatie kan dit problemen geven en extra aanpassingen vergen.”