Naar aanleiding van de cijfers die zijn gepubliceerd door het CBS nam Foodlog contact op met het LEI. Peter van Horne zegt verbaasd te zijn over de publicatie van de cijfers, hij verklaart: "Het CBS heeft ze me vorige week voorgelegd. Ik heb hen gezegd dat ze een totaal verkeerde indruk geven en niet kloppen."
Ook Peter Vesseur, directeur van de vereniging van de Nepluvi heeft zijn bedenkingen. In de CBS-berekening wordt de gemiddelde consumentenprijs tegenover de vleeskuikenprijs per kilo levend gewicht, die de pluimveehouder ontvangt, gezet. Bovendien is de kipfilet veruit het meest waardevolle deel van de kip. "Dat er nogal wat kosten mee gepaard gaan om de kipfilet te verkrijgen van een kuiken dat geslacht moet worden, wordt voor het gemak ook maar even vergeten."
In reactie op de kritiek geeft het CBS toe dat de cijfers misschien "nog wat grofmazig" zijn. Cor Pierik van het CBS had aanvankelijk zelf ook zijn twijfels bij de hoge filetprijs. "Deze kritiek is voor ons aanleiding om de cijfers nu nog eens goed te bekijken. Als daar aanleiding toe is, zullen we die zo snel mogelijk nuanceren en de resultaten daarvan naar buiten brengen."
Het gehele artikel is te lezen via foodlog.nl
Meer informatie
Foodlog.nl
E.: redactie@foodlog.nl