In veel reclame-uitingen wordt de term duurzaam gebruikt om mensen te overtuigen dat ze milieuvriendelijk en bewust moeten ondernemen. Bij Daniels Smart Energy in het Drentse Annen heeft dit begrip een veel bredere betekenis: “Alleen richten op duurzaam ondernemen is niet genoeg. Het wordt in de praktijk pas interessant om te investeren in duurzaamheid als je deze investeringen ook snel kunt terugverdienen”, aldus Rudy Daniels, oprichter en eigenaar van Daniels Smart Energy (DSE): “Onze nieuwste uitvinding: de mestverbrander is daarvan een perfect voorbeeld.”
Biomassaverbranding
Op het vlak van biomassaverbranding voorzien wij kippenboeren al jaren van advies. Dankzij hout verbrandingstechnologie kunnen pluimveehouders rendabel hun kippenschuren verwarmen. Dat is goedkoper dan gas stoken.
| Ons motto hierbij is: “maak zoveel mogelijk gebruik van je eigen reststoffen voor de duurzame energie productie.” |
Mestverbranding
Uitgaande van dat motto is het niet vreemd dat DSE nu met een compleet nieuw concept mestverbrander is gekomen. “Deze machine is ontwikkeld in samenwerking met een Duitse machinebouwer. Op een beurs ontdekte ik een machine concept (zie foto) die van binnen volledig van keramiek/beton is.” Dit is een ontzettend belangrijk gegeven, want veel illustere voorgangers van Rudy Daniels beten zich stuk op de levensduur van mestverbranders. Rudy licht dit toe: “Mest is zeer agressief. Als je mest gaat verbranden zorgt het vrijgekomen zwavelzuur bij de verbrandingstemperaturen voor zeer snelle aantasting van het materiaal. Dit geldt zowel voor machinestaal als voor RVS (Roest vast staal). Hierdoor gingen mestverbranders veel te kort mee, om de investering terug te kunnen verdienen. Dankzij de binnenlaag van keramiek/beton is dat probleem opgevangen, want de keramiek/beton laag is sterk genoeg om het zwavelzuur te weerstaan. De machine gaat dus veel langer mee.”
Met deze ingenieuze vondst was DSE er echter nog niet: mest is een zeer compacte dichte substantie. Hoe krijg je daar nou energie uit “Daar hebben we samen met de machinebouwer een oplossing voor bedacht. De machine heeft een continu roterende verbrandingskamer. De verbranding is in een draaiende verbrandingskamer heel goed omdat de zuurstof (wat nodig is voor het verbrandingsproces ) zich dan gemakkelijker laat vermengen met de mest, wat eigenlijk een hele dichte massa is.” Het ei van Columbus zit hem dan ook in die zuurstoftoevoer: “Die is volledig computer gestuurd. Sensoren houden de zuurstofconcentratie op peil, terwijl de verbrandingskamer blijft roteren.”
Rudy vervolgt: “Ook de warmtewisselaar waarin de energie uit de mest via zijn rookgassen wordt doorgegeven naar het water is voorzien van deze keramiek/beton laag. Door de perfecte verbranding ontstaat mineraalrijk as, wat geweldig schoon is. Dat is met geen andere machine te bereiken. De as kan in de mestboekhouding worden opgenomen en (bij voorkeur) op het eigen bedrijf toegepast worden als bodemverbeteraar.”
Het principe werkt echter alleen bij relatief droge kippenmest. Rudy Daniels: “Drijfmest van koeien en varkens is erg nat en daardoor niet zo geschikt. Kippen maken tijdens hun leven – middels hun mest – meer energie dan ze zelf nodig hebben.” De mest van de kippen is dus voldoende om de kippenschuren het hele jaar rond te verwarmen!
Het werkingsprincipe en de toepassingen zijn volledig gepatenteerd.
Kosten
Zoals gezegd zijn agrariërs, en dus ook kippenboeren, zeer kostenbewust. De vraag hoeveel een machine kost is dan ook zeer voordehand liggend. Rudy Daniels geeft daarop aan dat een mestverbrander pas interessant wordt als je 750.000 kippen of meer per jaar produceert. In dit geval geldt: hoe meer, hoe beter. Vanaf 750.000 kippen per jaar is de investering prima terug te verdienen. Behalve besparing op de energiekosten, besparen de kippenmesters ook op de afvoerkosten van de mest en zijn er mindere bewegingen op het erf, waardoor de kans op uitbraak van ziektes wordt verminderd. Het welzijn wordt dus beter voor zowel de dieren als voor diegene die de verbrander bezit.” Aan al die voordelen hangt natuurlijk wel een prijskaartje: “De machine kost (uitgaande van 750.000 kippen per jaar ) inclusief alle randapparatuur (denk hierbij aan een mixer, voordroger en emissiereductieapparatuur) een paar ton, maar verdient zich erg snel terug . (De investering is natuurlijk erg afhankelijk van de grootte van en de verwarmingssituatie op het bedrijf, red.): “Ons basisprincipe is dat je een investering in de helft van de levensduur terug moet kunnen verdienen. Bij een productie boven de 750.000 kippen per jaar is dat gemakkelijk haalbaar! Door reststoffen in je eigen bedrijf te gebruiken gaan we in principe “terug naar de basis” alleen dan met moderne middelen, vol geautomatiseerd, efficiënt en duurzaam”, aldus Daniels.
Specialiteiten
Het bedrijf richt zich met name op de agrarische sector en aanverwante MKB-bedrijven.
“Het is niet altijd zo dat diegenen die het meest energie verbruiken de beste terugverdientijden hebben. Sterker nog: duurzame energieproductie is soms voor particulieren het meest rendabel. De terugverdientijd van een zonnestroominstallatie is bij particulieren het kortst. Bij hele grote stroom afnemers is een zonnestroominstallatie lastiger rendabel te maken. Dat heeft met ons belastingsysteem te maken“, zo vertelt Rudy Daniels.
Al snel bleek dat in de agrarische sector nog veel winst valt te behalen. Rudy Daniels: “Ten eerste omdat agrariërs vaak middelgrote energieverbruikers zijn en ten tweede omdat ze scherp zijn op de kosten en altijd zoeken naar kostenreductie vanwege de smalle marges in de sector.”
Groot voordeel voor Rudy was dat hij zelf een boerenzoon is en zijn woonboerderij aan de rand van de landbouwgronden in Drenthe ligt: “Die kennis van de agrarische sector komt mij goed van pas, maar het is niet zo dat ik bewust heb gekozen om mijn klanten in die branche te zoeken. In de praktijk blijkt gewoon dat agrariërs besluitvaardig zijn. We kunnen snel ‘‘een voet aan de grond’ krijgen.”
Producten gemakkelijk terug te verdienen
Op een boerderij worden machines vaak gekocht uit kwaliteitsoogpunt en snelle beschikbaarheid in het seizoen (omdat ze nou eenmaal nodig zijn). De terugverdientijd is vaak moeilijk aan te tonen.
"Agrariërs vinden het dus erg prettig dat de rentabiliteit van duurzame energie installaties goed aan te tonen valt."
Daniel Smart Energy adviseert in principe alleen technologieën die deze eigenschappen combineert: kwalitatief hoogstaand en toch kostenbesparend: “Sterker nog: al vrij snel levert het geld op”, aldus Rudy Daniels. Na de advisering en rentabiliteitsberekeningen zorgt Daniels Smart Energy ook voor subsidies, vergunningen, leverancierskeuze, projectleiding en prestatiemetingen van deze installaties. Daniels Smart Energy heeft al vele agrariërs geholpen met hun investeringen in zonnestroomsystemen, warmtepompen en biomassa-verbranders. Zie hiervoor www.danielssmartenergy.nl.
Rudy Daniels: “Ook na levering blijven wij actief betrokken bij onze klanten. Gedurende het eerste jaar komen wij regelmatig langs om te kijken hoe het gaat. Hiermee kunnen wij onze klanten de zekerheid geven dat de beloofde prestaties ook worden waargemaakt. Je weet dus wat je koopt en hoeveel het oplevert.”
Ontwikkelingen
Voor de komende tijd staat vooral het in de markt zetten van de mestverbrander centraal, maar Rudy Daniels, zijn vrouw Hilde Kol en medewerker Jurre Dijkstra denken allang weer verder:
“Het concept van de mestverbrander lijkt ook geschikt voor andere toepassingen. Denk hierbij aan: bermgras en stro, afgekeurd graan of andere reststoffen uit de voedingsmiddelenindustrie. Wat op welk bedrijf en voor welke toepassing haalbaar en rendabel is gaan we rustig bekijken”, waarmee de innovatieve Rudy Daniels een voorzichtige blik op de toekomst werpt.
“Ons motto is om een bijdrage te leveren zodat bedrijven zo duurzaam en rendabel mogelijk kunnen ondernemen”, zo besluit hij met de belangrijkste kernwaarde van zijn bedrijf.
Meer informatie
Daniels Smart Energy
Annerstreek 20
9468 AN Annen
T.: +31 (0)592 273059
E.: info@danielssmartenergy.nl
W.: www.danielssmartenergy.nl