De Nederlandse Vereniging van Pluimvee Service Bedrijven (NVPSB) luidt de noodklok vanwege een toenemend tekort aan pluimveevangers. De personeelsproblemen spelen al jaren, maar door de coronacrisis is de situatie nijpend geworden. ‘Zonder deze bedrijven is de constante aanvoer van pluimveevlees en eieren niet meer gegarandeerd, voor de Nederlandse ei- en kipverwerkers. Lees de consument en supermarkten’, laat de NVPSB weten.
Volgens de belangenvereniging zijn pluimveevang- en entbedrijven een belangrijk onderdeel van een gezonde voedselketen. Daarmee behoort een pluimveevanger volgens de NVPSB tot een cruciale beroepsgroep. Zij vangen de dieren voordat ze op transport gaan. ‘Bij onvoldoende beschikbaarheid van gekwalificeerde pluimveevangers komt er een hapering in de voedselstroom en komt het dierwelzijn in het gedrang’, laat de vereniging weten.
Tekort wordt steeds groter
‘Op dit moment is er al een tekort aan voldoende vangers. Vangbedrijven missen nu medewerkers die door gezondheidsproblemen en risico’s niet meer mogen, kunnen of willen komen werken.’ De coronacrisis zorgt er bovendien voor dat veel grenzen en het luchtruim zijn gesloten om nieuwe aanwas van medewerkers naar Nederland te halen. ‘Door toename in de vraag naar pluimveevlees en vervroegd slachten van moederdieren, nemen de werkaanvragen toe, waardoor personeelstekort verder toeneemt’.
Extra corona-maatregelen
De NVPSB voert, om coronabesmettingen te voorkomen, tal van maatregelen door om het werk in ieder geval door te laten gaan. Dit zijn actiepunten voor de servicebedrijven en de pluimveehouders bovenop de landelijke richtlijnen van de overheid. Zo moeten het vervoer van het personeel met grote regelmaat worden gereinigd en gedesinfecteerd worden en moet er voldoende desinfectiemiddel in het vervoersmiddel aanwezig zijn. Ook mogen er in bussen voor negen personen maximaal drie mensen zitten. Moeten er meer werknemers worden vervoerd dan staan er touringscars en eventueel dubbeldekkers klaar, zodat de anderhalve meter afstand gehanteerd blijft. De extra vervoerskosten worden volgens de NVPSB direct aan de opdrachtgever doorgerekend.
Voldoende ruimte, reinigen en wegwerpmaterialen
Aan de opdrachtgever, oftewel de pluimveehouder, wordt gevraagd om aan de hand van de oppervlakte te kijken hoeveel personen er tegelijk in een omkleedruimte of kantine kunnen zitten, met inachtneming die anderhalve meter afstand. Ook moet er in shifts worden gewerkt en de schafttijden worden gespreid. Verder moeten contactplekken – zoals deurkrukken, kranen en het toilet – vaker worden schoon gemaakt. Tot slot vraagt de NVPSB om gebruik te maken van wegwerpmaterialen zoals plastic bekers in plaats van glazen of mokken, blikjes frisdrank in plaats van flessen en papieren handdoekjes in plaats van stof.
‘Verantwoord samen werken’
‘Oproep aan pluimveehouders: Begin op tijd met uw voorbereiding en maak afspraken met uw Pluimvee Service Bedrijf. Niet werken volgens de corona-regels kan bedrijfssluiting tot gevolg hebben, dit moeten we ten alle tijden zien te voorkomen. We moeten verantwoord samen werken in een vitale sector, in de voedselketen’, aldus voorzitter Jan Brok van de NVPSB.
Tekst: Martin de Vries