Ben en Karin Beerens zijn deze week (week 7) begonnen met hun eerste koppel vleeskuikenmoederdieren volgens het Roxell NBS-voersysteem. Daarmee is de familie Beerens één van de allereerste moederdierenbedrijven in Nederland die volgens dit systeem werkt. Ben Beerens: “We hebben heel veel punten waarop we een beetje eigenzinnig zijn, maar de voerpannen van Roxell zijn de grootste uitdaging.”
Beerens werkte voorheen met het Bridomat-systeem, eveneens van Roxell. “In theorie werkt het systeem met een NBS-voerpan, maar het is even afwachten hoe het bij ons in de praktijk gaat werken. Bij moederdieren in Nederland is het NBS-voersysteem nog niet of nauwelijks toegepast, dus in die zin zijn we innovators. Het is niet nieuw, maar voor moederdieren in Nederland dus wel. We staan er volledig achter, anders hadden we het niet gekocht. Maar na de eerste ronde weten we het pas zeker of het hier ook werkt.”
Nieuwe stal
In totaal worden er 17.000 vleeskuikenmoederdieren opgezet, daarvan bestaat tien procent uit hanen. Om één en ander te realiseren werd een totaal nieuwe stal gebouwd. Beerens: “De bouw van de stal begon afgelopen jaar net na de bouwvak en is begin deze maand afgerond. Er is elke twee weken een nieuw schema gemaakt om de planning te halen. Uiteindelijk hebben we het allemaal binnen de gestelde termijn gehaald.”
“Eieren lopen goed weg”
Vorige week hield de familie Beerens een open dag om dit heugelijke feit te vieren. Vervolgens is de stal ontsmet, de vloer uitgespoten en inmiddels lopen de eerste kippen bij het pluimveebedrijf in Hoogeloon rond. “Dit is onze derde stal en we kunnen nu 31.000 hennen opzetten. De markt is momenteel best goed, de eieren ‘lopen’ goed weg en hopelijk gaat dat met deze derde stal nog beter.”
Begeleiding vanuit Smits Agro
Ook koos Beerens voor Mafa-silo’s om vermenging van voer te voorkomen, maar het meest trots is hij nog op het feit dat de stal gerealiseerd is. Belangrijk daarbij was de begeleiding vanuit Smits Agro en Roxell. Rikjan Schuttevaar – mede eigenaar Smits Agro en verkoopleider voor moederdieren en opfok in Nederland – begeleidde de familie in het proces van idee tot realisatie. Schuttevaar: “We hebben de familie Beerens meegenomen in het proces van omschakeling naar voerpannen, omdat de Roxell voerpannen de oplossing is voor het natuurlijk slijten van de snavel en dat is, nu behandelingen verboden zijn, extra belangrijk geworden.”
Uniforme koppel
Die snavelslijtage wordt veroorzaakt door de metalen structuur op de bodem van de pan. De hennen hebben dagelijks contact met die bodem als ze met hun snavels voer pikken. Schuttevaar: “Zo blijft de snavel afgestompt en daardoor kan de familie Beerens een uniformere koppel houden, een betere voeropname, voelt zich vitaler en daardoor worden de (technische) resultaten per ronde ook beter.”
Lees meer over het NBS-voersysteem van Roxell in de Pluimveekrant van maart.