Samen met zijn buurmannen reist pluimveehouder Peter Jacobs uit het Brabantse Duizel woensdag per trein naar de boerenactie in Den Haag. De opeenstapeling van regels heeft van hem een protestganger gemaakt. “Genoeg is genoeg. Het is niet meer uitvoerbaar.”
Jacobs ging op 1 oktober nog met de trekker naar Den Haag. Nu heeft zijn zoon die meegenomen. “Het werk moet wel gewoon doorgaan.” De Brabander heeft honderdtwintigduizend opfokmoederdieren. Hij realiseert zich dat de intensieve veehouderij al langer in het verdomhoekje zit. “Of het werk nog leuk is? Ja, anders was ik al lang gestopt. Nu zijn we op een punt dat we een streep moeten trekker.”
Onrechtvaardigheid
Het stikstofbeleid is het zoveelste thema waar de sector mee aan de slag moet. “Het lijkt wel of er iedere dag nieuwe regels komen. Met de pen vanachter het bureau wordt gereageerd op emoties uit de maatschappij. Het voelt onrechtvaardig als theorie en praktijk eigenlijk niet met elkaar te verenigen zijn. Het is gewoon niet uitvoerbaar.”
“Dierenactivisten verdraaien alles en maken als een kip zonder kop met leugens de sector zwart.”
Lastig in de hele discussie vindt de pluimveehouder ook de rol van de dierenactivisten. De bezetting van een varkenshouderij in Boxtel ligt nog vers in het geheugen. “Buiten alle proporties. De activisten staan alles te verdraaien. Als een kip zonder kop wordt een hele sector zwart gemaakt met het verspreiden van leugens.”
Burger en consument
Jacobs is er van overtuigd dat er kansen liggen. “Maar dan moeten we kunnen vertellen wat we als sector goed doen. Het vervelende is dat er een groot verschil is tussen de burger en de consument. Wij willen een ei wel precies maken volgens de standaarden, die de burger voor ogen heeft. Dan kost echter een ei wel een euro per stuk. We moeten er naar toe dat de burger als consument in de supermarkt een hogere prijs accepteert en betaalt. Pas dan kunnen we als sector stappen maken.”
“Consument moet in supermarkt hogere prijs accepteren en betalen”
Hij maakt de stap terug naar de hele discussie over de stikstofproblematiek. Hij vindt dat het tijd wordt voor andere sectoren om stappen te maken. “We krijgen als landbouw en intensieve veehouderij in het bijzonder het verwijt dat wij producten voor de export maken. Maar hoe zit het dan met al die fabrieken? Die maken toch ook voor het grootste deel handelsproducten, die de landsgrenzen over gaan. Als enige van alle sectoren voldoen wij echter wel aan de eisen voor NB-vergunningen. Wij moeten wel de problemen oplossen.”
“Nu gaan we actie voeren. Het onrecht bestrijden”, besluit Jacobs.
Tekst en foto: Martin de Vries