Kippen worden beschouwd als het reservoir van Histomonas en hebben er in de regel weinig tot geen last van. In overeenstemming hiermee, toonde de GD reeds in 2011 aan dat ca. 87% van de legkoppels antistoffen tegen Histomonas heeft zonder noemenswaardige klachten.
Histomonasinfecties bij kippen verlopen echter niet altijd probleemloos. In de VS zijn uitvalspercentages oplopend tot 50% gerapporteerd bij koppels vleeskuikenmoederdieren. De afgelopen tijd is het aantal diagnoses van Histomonas bij vleesreproductiedieren in Nederland toegenomen waarbij in een aantal gevallen de sterfte verhoogd was. Het is op dit moment niet duidelijk of de verhoogde sterfte in de getroffen koppels ook daadwerkelijk het gevolg is van Histomonosis.
Om dit te achterhalen zou bij meerdere koppels waarbij Histomonas gediagnosticeerd is, alle uitval van twee opeenvolgende dagen twee tot drie keer per productiecyclus moeten worden onderzocht. Tijdens dit onderzoek zou dan moeten worden vastgesteld of de meeste dieren gestorven zijn aan de gevolgen van Histomonaslaesies of iets anders. Thans zijn er geen preventieve of curatieve antihistomonasmiddelen meer voorhanden. Een effectief vaccin is er ook niet. Derhalve dient de preventie van Histomonosis zich te richten op hygiënemaatregelen en het bestrijden van de kleine spoelworm die als tussengastheer fungeert.
Foto: Stevenw
Meer informatie
De Gezondheidsdienst voor Dieren
Arnsbergstraat 7
7418 EZ Deventer
T.: 0900-1770
E.: info@gddiergezondheid.nl
W.: www.gddiergezondheid.nl