Van tien leveranciers worden vanaf september 2017 innovaties onderzocht op de reductie van fijnstofemissie uit de veehouderij. Een expertpanel koos de bedrijven uit 21 aanmeldingen. Het expertpanel keek onder andere naar kosten per dierplaats per jaar (in relatie met te verwachten reductie), toepasbaarheid in bestaande stallen en (ook) verbetering van het binnenklimaat.
Het expertpanel bestond uit een pluimveehouder, een milieuadviseur, een medewerker van Wageningen Livestock Research, een medewerker van een Omgevingsdienst en een klimaatspecialist van PTC+. De vergaderingen werden geleid door een onafhankelijk voorzitter. Het expertpanel bracht advies uit aan het projectteam van PEV (met daarin vertegenwoordigers van de Manifest-partners). Dit advies omvatte een selectie van de te testen innovaties in de praktijk. Het was de bedoeling om 8 innovaties te selecteren, maar het aanbod was zo groot dat het team 10 innovaties selecteerde. De geselecteerde bedrijven staan in onderstaande tabel. Doordat op dit moment nog niet door alle beoogde financierders definitieve toezeggingen zijn gedaan, zal er sprake zijn van fasering. In september 2017 wordt bekend gemaakt welke pilots vanaf wanneer opgestart gaan worden.
Toepassing emissiereducerende technieken versnellen
In december 2016 presenteerden de gemeenten Barneveld, Ede, Scherpenzeel en Renswoude, de provincie Gelderland, Wageningen Livestock Research (WLR), Poultry Expertise Centre, Regio FoodValley en de sector-organisaties NVP,NVV,LTO Gelderse Vallei, Gelders AJK en NMV het Manifest Gezonde Leefomgeving Veehouderij. In dit Manifest is afgesproken de ontwikkeling van emissiereducerende technieken te stimuleren en te versnellen. Kansrijke technieken moeten snel in milieuvergunningen kunnen worden toegepast. Hiervoor is in de Regio FoodValley interimbeleid uitgewerkt en is het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) opgericht, onderdeel van het Poultry Expertise Centre (PEC). Het is de bedoeling vanuit dit praktijkcentrum vanaf september 2017 pilots uit te voeren: metingen in praktijkstallen met perspectiefvolle, innovatieve, emissiereducerende technieken. De focus ligt in eerste instantie op fijnstof en de pluimveesector.