Veel mensen zijn bang om ziek te worden van eieren vanwege het veel besproken fipronilgehalte in de eieren. Maar hoe zit het nu daadwerkelijk met het fipronilgehalte en hoe schadelijk is dit nu eigenlijk? Hoogleraar Frans van Knapen vindt het onbegrijpelijk dat we zo bang zijn voor dit middel en vertelde in RTL Summer Night waarom?
Frans van Knapen geeft aan dat er internationale normen voor fipronil zijn alleen binnen de Europese Unie iedereen vreemd genoeg weer andere normen aanhoudt.
Freek van Zoeren Inspecteur Generaal NVWA gaf eerder al aan dat wanneer men zonder een ei kan leven, dit dan wordt aangeraden om te doen. Een uitspraak die volgens Frans van Knapen nooit gedaan had mogen worden. "Freek van Zoeren is immers geen toxicoloog of dierenarts en heeft vook geen verstand van eieren", aldus Frans van Knapen. "Echter is hij wel de baas van de club die toezicht houdt op de sector en maatregelen moet nemen op de bedrijven, hij heeft dus verschillende petten op maar dat snapt deze ambtenaar niet", aldus Frans van Knapen.
Frans Van Knapen vindt de actie van Freek van Zoeren daarom ook gewoon bijna misdadig. "Honderden bedrijven die lijden hieronder, plus de bedrijven die in de slipstroom meegenomen worden maar helemaal niets te maken hebben met fipronil. Heel de eierhandel dondert hierdoor in elkaar", aldus Frans van Knapen.
Video: RTL Summer Night
Frans van Knapen is emeritus hoogleraar Levensmiddelenhygiëne en Veterinaire Volksgezondheid aan de Faculteit der Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.