Het Poultry Expertise Centre (PEC), gevestigd in Barneveld, is onderdeel van de Aeres Groep en is een samenwerkingsverband van bedrijven, overheid en kennisinstellingen die werkzaam zijn in, of betrokken zijn bij de pluimveesector. Bijzonder is de hechte samenwerking met de Provincie Gelderland en de gemeente Barneveld.
Binnen het PEC wordt expertise van onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven gebundeld en ingezet voor kennisoverdracht van ondernemers, medewerkers en young professionals die werkzaam zijn in de pluimveesector (nationaal en internationaal). Hierbij staat actualiteit en innovatie centraal. Voor binnenkomende onderzoeksvragen worden experts geraadpleegd om samen tot een zo goed mogelijke oplossing te komen, of om desgewenst een onderzoekstraject te starten.
Stimuleren onderzoek en onderwijs
Het vasthouden van de kennisvoorsprong in de wereld is een van de belangrijke uitgangspunten van Poultry Expertise Centre, mede daarom is in 2014 het lectoraat ‘Gezonde Pluimveehouderij’ in het leven geroepen met lector Ruud Zanders. Na een periode waarin marketing en conceptontwikkeling centraal stond, verschoof het accent meer naar onderzoek en gezonde voeding.
Het nieuwe lectoraat ‘Precisievoeding en Duurzame Pluimveehouderij’ staat sinds september 2017 onder leiding van lector Laura Star. Er is continu aandacht voor duurzaamheid waarbij gezonde voeding, dierenwelzijn, voedselveiligheid en gezondheid van de mens centraal staat. Het lectoraat is ondergebracht bij Aeres Hogeschool Dronten. Internationaal lopen er vanuit het PEC wereldwijd trainingen en samenwerkingen o.a. in Mexico, Indonesië, Ethiopië, Myanmar. Verder wordt het Poultry Expertise Centre-concept uitgerold in Zuid-Korea. Poultry Expertise Centre is ook nauw betrokken bij de totstandkoming en gebruik van het Poultry Innovation Lab en de proefstallen in Dronten.
Praktijkcentrum voor Emissiereductie in de Veehouderij
Een ander onderdeel van het Poultry Expertise Centre is het vorig jaar gestarte Praktijkcentrum voor Emissiereductie Veehouderij (PEV). In september 2017 zijn er op 10 bedrijven pilots gestart om fijnstof, geur en ammoniak te reduceren in de veehouderij. In eerste instantie ligt de focus op het verminderen van de fijnstof, met name in de pluimveehouderij. Jan Workamp is projectleider.
In het PEV wordt samengewerkt met WUR en de Aeres onderwijsgroep, maar ook de expertgroep van de omgevingsdienst is erbij betrokken. Doel van het PEV is om het voor techniekleveranciers en pluimveehouders makkelijker te maken om haalbare en betaalbare technieken in te zetten om fijnstof te reduceren. PEV heeft ook een kennisloket waar bedrijfsadviseurs, veehouders en ambtenaren onafhankelijk informatie kunnen inwinnen.
Fipronilcrisis
Sinds het begin van de fipronilcrisis afgelopen zomer, is bij het Poultry Expertise Centre een meldpunt waar pluimveehouders uit de Gelderse Vallei, maar ook buiten de regio, terecht kunnen met vragen over de fipronilproblematiek. Het meldpunt is in overleg en in samenwerking met LTO Noord, afdeling Gelderse Vallei, NVP en de gemeenten in de regio tot stand gekomen. Bij het meldpunt kunnen pluimveehouders die direct of indirect met de fipronilproblematiek te maken hebben terecht met vragen. Daarnaast inventariseert het meldpunt de knelpunten en rapporteert dit aan de betrokken instanties en kunnen ze boeren doorverwijzen naar (hulp)diensten.
Meer informatie
Op de website PluimveeActueel.nl/wur-aeres worden regelmatig artikelen en reportages geplaatst over het pluimveeonderwijs en -onderzoek bij Aeres en WUR. Meer informatie over de samenwerking tussen de WUR, Aeres en de Pluimveekrant kunt u krijgen bij Sander Lourens (sander.lourens@wur.nl of s.lourens@aeres.nl) of Eline Kortes (eline.kortes@prosu.nl).
Voor vragen over de PEV kunt u terecht bij projectleider PEV: Jan Workamp (j.workamp@poultryexpertisecentre.com).