De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept vandaag op om preventieve antibioticagebruik in de veehouderij te beperken. Alhoewel preventieve inzet in Nederland al jaren niet gebeurd is, zijn er nog zeker stappen te maken vindt ook Mark Schippers, eigenaar van MS Schippers. “We moeten onze boeren de pluim geven die ze verdienen, met 70 procent reductie sinds 2009 en het uitbannen van preventieve inzet van antibiotica. We zitten absoluut op de goede weg, maar we zijn er nog niet”.
Nog eens 95 procent eraf
Ook Arjan Wermink, hygiënespecialist veehouderij bij MS Schippers, is al jaar en dag bezig om Europese veehouders vooruit te helpen in hun strijd tegen antibiotica. “We hebben als sector methodes ontwikkeld die uitstekend werken om antibiotica uit te bannen, maar dit vereist een andere werkwijze van de boer, iets dat hij niet gewend is. De sleutel ligt bij hygiëne en het voorkomen van kruisbesmetting tussen dieren. Denk aan schoon drinkwater, biosecurity en een kiemvrije leefomgeving bieden aan je dieren. Hiermee hebben we in Nederland nog eens 95 procent reductie in handen”.
Clean hands, save lives
Opvallend is dat de WHO in rampgebieden hetzelfde voorschrijft; Clean Hands, Save Lives. Vroeger vroegen we mensen om te doneren zodat ze antibiotica konden uitdelen. Inmiddels hebben we ingezien dat mensen leren over basishygiëne en het voorkomen van kruisbesmetting via handen beter werkt én goedkoper is. Iets dat nu ook begint te spelen in de veehouderij.
Effectiever en goedkoper
In de veehouderij geldt ook; door aan hygiëne te werken kunnen we het medicijngebruik drastisch terugdringen. Dit is niet alleen goed voor de volksgezondheid door een vermindering van antibioticaresistente bacteriën, maar het gaat de veehouder onder de streep ook meer geld opleveren. Wermink: “Door in te zetten op hygiëne zien we gezondere dieren, minder vroegtijdige uitval, lagere voerkosten en minder antibioticagebruik. Allemaal positief voor de portemonnee van de boer”.
Handboek uit ‘60
In het Handboek Varkenshouderij uit de jaren zestig van de vorige eeuw werd al geschreven over het belang van hygiëne in de veehouderij en dat dit de hoeksteen is voor een gezond bedrijf. Het is daarom niks nieuws, maar tijdens het opschalen van de bedrijven is dit cruciale onderdeel in de vergetelheid geraakt.
“Het is absoluut geen rocket science, maar alles staat of valt met de consequentheid waarmee de boer hiermee aan de slag gaat en blijft” besluit Arjan Wermink
Bron: MS Schippers