De situatie bij het Diergezondheidsfonds(DGF) baart de NVP zorgen. Met de overgang van het Productschap naar EZ zijn tekorten ontstaan doordat de heffingsbedragen niet jaarlijks aangepast konden worden. Dat is door de overheid gerepareerd via een nog door de Kamer aan te nemen aanpassing van de Gezondheid en Welzijnswet voor dieren.
Inmiddels is er geen crisisreserve meer. Dat betekent dat deze aangezuiverd moet worden tot € 7,5 miljoen. Dat komt bovenop het wegwerken van de tekorten welke zijn ontstaan a.g.v. hogere kosten voor monitoring, preventie, uitvoeringslasten (c.q. overschrijding van de begroting voor de jaarlijkse kosten) en bestrijding HPAI in 2014 en 2016. Daarvoor krijgt de sector vanaf 2018 de rekening gepresenteerd.
Diergezondheid (monitoring, preventie en bestrijding) is van het allergrootste belang, maar het moet wel betaalbaar blijven. De NVP wil meer inzicht in de uitgaven en is van mening dat de sector meer vat moet krijgen op begroting, aanbestedingen en uitvoeringslasten. Het is niet te verkopen dat EZ eenzijdig de portemonnee beheert die voor een belangrijk deel door de sector wordt gevuld. Bij het wegwerken van de tekorten pleit de NVP er bij EZ voor om rekening te houden met de financiële draagkracht van individuele pluimveehouders.
Bron: NVP