Vier toonaangevende schemahouders op het gebied van diervoederveiligheid hebben afgesproken de voorwaarden voor de inkoop van diervoederingrediënten en diensten te harmoniseren. Belangrijkste uitgangspunt is dat ieder bedrijf in de keten de veiligheid van diervoeder moet waarborgen door beproefde werkmethoden en processen toe te passen en dit aan te tonen door middel van certificatie via derden.
Die vier schemahouders op het gebied van feed safety assurance zijn Agricultural Industries Confederation (AIC), GMP+ International, OVOCOM en QS Qualität und Sicherheit. Deze organisaties beheren ieder een feed safety assurance scheme die de diervoederketen omvat. Deze vier schemahouders hebben afspraken gemaakt over de belangrijkste uitgangspunten voor harmonisatie van de inkoopvoorwaarden in hun certificatieschema’s. Gestreefd wordt naar uniformiteit, naar het vergroten van transparantie en naar het vermijden van gebruik/misbruik van de huidige verschillen door diervoederbedrijven. Uiteindelijk moet dit leiden tot een betere beheersing van de diervoederveiligheid in de gehele keten.
Belangrijkste uitgangspunt is dat de leveranciers in de keten gecertificeerd dienen te zijn voor het eigen certificatieschema of een gelijkwaardig schema. Voor bepaalde producten en oorsprong is het niet mogelijk om dat uitgangspunt toe te passen. In dat geval zullen er verschillende poortwachter opties van toepassing zijn. De vier schemahouders streven ernaar de poortwachteropties zoveel mogelijk te beperken en dezelfde voorwaarden en criteria toe te passen in de toepassing van de poortwachteropties.
Het uiteindelijke doel is de volledige harmonisatie van alle cruciale inkoopvoorwaarden vóór het eind van 2016. Alle schemahouders werken samen, en werken binnen het kader van hun schema’s met experts om dit doel te bereiken. De harmonisatie van de inkoopvoorwaarden kan ook gevolgen hebben voor de huidige wederzijdse erkenningen en – in de toekomst – voor (overige) schemahouders die delen van de leverketen omvatten.
Foto:United Soybean Board
Meer informatie
GMP+ International
Braillelaan 9
2289 CL Rijswijk
T.: +31 (0)70 3074120
E.: info@gmpplus.org
W.: www.gmpplus.org