De afgelopen twee maanden is een duidelijke stijging van het aantal Gumboro uitbraken te zien. Dat meldt het Centraal Laboratorium voor Pluimvee. De uitbraken vinden voornamelijk plaats in het zuiden en noorden van Nederland.
"Zelf hebben wij zowel op de sectiezaal als op de bedrijven problemen gezien, welke duidelijk wijzen op een Gumboro uitbraak. Ook via het EWS (Early Warning System) van de GD zijn meerdere uitbraken gemeld.", aldus CLvP
Klachten als verhoogde uitval, natte stallen, verminderde voeropname zijn hierbij waargenomen, maar het virus is ook aangetoond zonder duidelijke klinische verschijnselen. Bij sectie worden oedemateuze en ontstoken/bloederige bursa’s gevonden en in geringere mate spierbloedingen.
Enten
Het advies dat het CLvP geeft is goed enten. Enten met een volle dosering en op basis van een entdatumbepaling (18 kuikens per stal of per VB). De 7 uitbraken die CLvP op deze korte periode heeft vastgesteld, zijn alle uitbraken waarbij geen entdatumbepaling is uitgevoerd. Zonder dit onderzoek kan er dus te vroeg geënt worden en slaat de enting niet of onvoldoende aan, bijna gelijkwaardig aan niet enten.
Bij te laat enten bestaat de kans dat het veldvirus toeslaat voordat de enting is aangeslagen en dus voldoende bescherming heeft op kunnen bouwen.
Daarnaast is het volgens het CLvP verstandig om in een periode met verhoogde virusdruk te enten met een "zware" entstof. Een dergelijke "zware" entstof is duurder dan een "lichte" entstof (0,6 cent per kuiken), maar dit verschil is volgens CLvP in vergelijking met kans op een uitbraak verwaarloosbaar.
Daarnaast is het ontzettend belangrijk om goed aandacht te schenken aan het goed uitvoeren van de enting. Hiervoor kunt u bij het Centraal Laboratorium voor Pluimvee een voorschrift opvragen.
Meer informatie
Centraal Laboratorium voor Pluimvee
Maalstoel 6
7773 NN Hardenberg
T.: +31 (0)88 015 66 00
E.: info@clvp.nl
W.: www.clvp.nl