Onderzoekers van RIKILT Wageningen UR hebben een methode ontwikkeld die in de pluimveesector het verschil kan zien tussen een legale en illegale behandeling met antibiotica. Het verschil wordt zichtbaar gemaakt in kippenveren.
Eenvoudige detectie van antibioticabehandeling
In de pluimveesector wordt gebruik gemaakt van antibiotica om bacteriële infecties te behandelen. In verband met de terugdringing van bacteriële resistentie is het Europese beleid erop gericht minder antibiotica te gebruiken. Met behulp van de nieuwe analysemethode kunnen onderzoekers antibioticumbehandelingen eenvoudig detecteren, waarna een vergelijk met de boerderijadministratie gemaakt kan worden. Bovendien is het mogelijk een behandeling te antedateren en kunnen geregistreerde en off-label (niet geregistreerde) behandelingen van elkaar worden onderscheiden. Dit leidt tot een meer gecontroleerd gebruik van antibiotica.
Verschil tussen verschillende behandelingen
De nieuwe methode ziet het verschil tussen een geregistreerde orale therapeutische behandeling, een off-label spraybehandeling en een illegale langdurige sub-therapeutische behandeling met het antibioticum enrofloxacin. Bij pluimvee blijven na behandeling met enrofloxacin gedurende lange tijd detecteerbare hoeveelheden enrofloxacin en zijn metaboliet ciprofloxacin achter in en op de veren. Op basis van de positionering en de verdeling van het antibioticum over en in de veren kan een uitspraak worden gedaan over het tijdstip en het type behandeling.
De nieuwe methode is een uniek en krachtig hulpmiddel bij de uitvoering van het huidige Europese beleid in de strijd tegen off-label en onnodig gebruik van antibiotica.
Publicatie
RIKILT schreef een wetenschappelijke publicatie over dit onderwerp.
Meer informatie
RIKILT Wageningen UR
Akkermaalsbos 2, Gebouw 123
6708 WB Wageningen
T.: +31 (0)317 480256
W.: www.wageningenur.nl