Begin deze zomer is de Wet Informatie & Registratie aangescherpt; koppels mogen niet langer in het Koppel Informatiesysteem Pluimvee (KIP) geregistreerd worden onder een handelaarsnummer, als daar niet een daadwerkelijk bestaande stal aan verbonden is.
Door op deze manier een einde te maken aan de zogenaamde 'fictieve stallen', waarvan handelaren tot voor kort soms gebruikmaakten, wordt KIP een volledig sluitend registratiesysteem. Een stap vooruit voor de pluimveesector, want hiermee komt een einde aan onduidelijkheid over de herkomst van koppels in het systeem.
Wil je als pluimveehouder precies weten waar je koppels vandaan komen, dan kom je met het Koppels Informatiesysteem Pluimvee (KIP) een heel eind. Toch blijft het soms de vraag waar de dieren zich op bepaalde momenten nu precies bevinden, of bevonden hebben. Dit omdat handelaren koppels soms registreren op een eigen nummer, terwijl ze zelf helemaal geen stal hebben. “Koppels die geregistreerd staan op een dergelijk handelaarsnummer, bevinden zich in werkelijkheid bij een pluimveehouder. Maar in welke stal precies, is uit het systeem niet op te maken. Vandaar dat de overheid de naleving van bestaande wetgeving wil verbeteren met deze maatregel”, legt Menno de Gruijter van AVINED uit.
“Eind 2019 moet KIP een volledig sluitend systeem worden”
De Gruijter wijst op het risico van dergelijke blinde vlekken in het registratiesysteem, met name als het gaat om de preventie van vogelgriep. AVINED voert daarom, in opdracht van de overheid, een uitfaseringsbeleid uit. De Gruijter: “Op dit moment is het al niet meer mogelijk om als handelaar een registratienummer aan te maken, als er geen echte stal aan verbonden is. Maar handelaren worden ook actief benaderd. Via individuele afspraken bouwen we de praktijk langzaam af. Ook voor pluimveehouders verandert er iets, want ook zij mogen geen koppels meer registreren op een handelaarsnummer als daar geen fysieke stal aan is verbonden. Zij moeten van de handelaar doorkrijgen op welk pluimveebedrijf zij moeten melden. Zo moet KIP eind 2019 een volledig sluitend systeem worden.”
“Dit is een belangrijke stap vooruit in de I&R van pluimvee”
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, die de aanscherping initieerde, is op de hoogte van het door AVINED gehanteerde uitfaseringsbeleid. De Gruijter licht toe: “Hoewel het voor handelaren een flinke omschakeling is, krijgen zij hiervoor genoeg tijd. Voor pluimveehouders is de nieuwe regeling, net als voor de sector als geheel, eigenlijk alleen maar goed nieuws. Want iedereen weet straks exact waar ieder koppel vandaan komt. Dit is dan ook een belangrijke stap vooruit in de I&R van pluimvee.”