Donderdag 22 oktober is op een pluimveebedrijf in het Limburgse Stramproy de aandoening Coryza geconstateerd. Het gaat om een vermeerderingsbedrijf met vleeskuikens.
In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf bevinden zich nog twee pluimveebedrijven: één legpluimveebedrijf en één bedrijf met vleeseenden. Er bevinden zich in deze zone géén bedrijven die kippen buiten laten lopen: pluimvee dat buiten loopt in de buurt van besmette bedrijven, loopt een relatief grote kans de aandoening op te lopen. Eerder werd acute snot,oftewel Coryza, vastgesteld in de buurt van het Noord-Brabantse Helenaveen (18 september). Het is niet duidelijk of er een verband bestaat tussen beide besmettingen.
Coryza is zeer besmettelijk en wordt veroorzaakt door de bacterie Avibacterium paragallinarum. De infectieroute verloopt via het oog- en neusslijmvlies. Klinische verschijnselen van de aandoening zijn vanaf drie dagen na besmetting zichtbaar en kunnen zich binnen tien dagen voordoen in de hele koppel. Coryza kan leiden tot sterfte onder de dieren (tot meer dan twintig procent) en een daling van de eiproductie (met tien tot veertig procent). Over het algemeen duren de ziekteverschijnselen twee tot drie weken. De aandoening is ongevaarlijk voor mensen.
De bacterie kan slechts zeer kort buiten het dier overleven. Hygiënemaatregelen, zoals het voorkomen van contacten met andere bedrijven en het strikt gebruiken van bedrijfskleding, zijn zeer effectief in het voorkomen en beperken van de infectie. Sectororganisatie Avined heeft een online vragenlijst ontwikkeld waarmee pluimveehouders de eigen bedrijfsvoering kunnen beoordelen op hygiëne. Op basis van de scan kunnen ondernemers, daar waar nog mogelijk, verbeteringen doorvoeren.