De beperking van uitstoot van ammoniak wordt van groter belang bij de toekenning van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) voor pluimveestallen. Vooral het treffen van bronmaatregelen is noodzakelijk om volgend jaar in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen van het certificaat.
De grens van ammoniakemissie bij opfokleghennen wordt op 0,050 kg NH3 per dierplaats per jaar gesteld. De ambitie moet met een systeem worden gehaald dat ammoniakemissie aan de bron reduceert. End-of-pipe technieken worden op zichzelf niet meer meegerekend in de vernieuwde MDV. Als een bronmaatregel op zichzelf niet aan de norm voldoet, maar wel wordt gecombineerd met een end-of-pipe systeem dan wordt de emissie van de combinatie beoordeeld.
"In stapjes gaan we met de Maatlat Duurzame Veehouderij naar dezelfde eisen als Beter Leven één ster"
“De overheid, die de kaders voor de fiscale voordelen van de MDV stelt, wil bij stallen meer sturen op ammoniak- en broeikasgasemissies”, legt Annika de Ridder uit. Zij is projectleider agroketens bij Stichting Milieukeur (SMK). Voor pluimveehouders is, vanwege de vaste mest, vooral ammoniak een belangrijk aandachtspunt. De criteria voor de MDV werden dinsdag tijdens een speciale hoorzitting in Nijkerk besproken.
Bezettingsgraad
Een andere belangrijke wijziging in de MDV is de bezettingsgraad van vleeskuikens. Die gaat in de stal van achttien naar zestien per vierkante meter. Deze bezetting is hetzelfde als een maximum van twaalf vleeskuikens per vierkante meter waarbij de buitenuitloop meetelt. “We passen dat nu aan naar puur de bezetting in de stal. Dan kom je omgerekend op hetzelfde aantal uit. De verlaging van de bezetting werd al eerder door de overheid geëist. In stapjes gaan we met de MDV naar dezelfde eisen als Beter Leven één ster”, aldus De Ridder.
Scherpere norm fijnstofreductie
Ook gaat de norm van fijnstofreductie van tien naar vijftien procent. “Bij de hoorzitting kregen we vanuit de praktijk te horen dat er voor bepaalde diercategoriën op dit moment maar weinig emissiereducerende systemen zijn, die passen bij die doelstelling. Dat is wel iets waar wij scherp op zijn. De pluimveehouder moet wel de vrijheid houden om een keuze te maken. We willen niet sturen op één systeem.”
De gewijzigde criteria voor de MDV worden per 1 januari van kracht.
Kijk voor meer informatie over de certificeringschema’s op www.maatlatduurzameveehouderij.nl
Tekst: Martin de Vries