Samenwerking in de keten, voeren, export van broedeieren, duurzame grondstoffen én ‘oh wat is het reuzefijn om een kippig type te zijn.’ Het kwam allemaal aan bod tijdens het eerste symposium voor vleeskuikenouderdierenhouders op woensdag 18 november.
Onder leiding van dagvoorzitter André Denekamp is het woord eerst aan Mathieu Woltring, commercieel directeur Vleespluimvee bij Agrifirm Feed, die de 100 aanwezige vleeskuikenouderdierenhouders meer vertelt over Agrifirm Group. “Wat onze klanten en leden willen staat centraal. Het is daarbij belangrijk om alle schakels in de keten aangelijnd te houden, wat een mooie uitdaging is. Want de kunst is om 1 + 1 = 3 te bereiken. We zitten daarvoor in een prachtige sector, kip is een fantastisch product en de consumptie van kip is nog steeds groeiende”, aldus Woltring. Collega Ria Wiltenburg neemt de zaal mee in de wondere wereld van de voeding. Zo vertelt deze nutritionist:: “de energiebehoefte van het vleeskuikenouderdier voor onderhoud is hoog. Voor groei en productie heeft het dier vooral eiwit en aminozuren nodig, maar deze behoefte ligt lager. De exacte behoeftes verschuiven naar mate de kip ontwikkeld. Daarom kunt u met fasevoedering optimaal aansluiten bij elke nutriëntbehoefte.”
Familiebedrijf drijvende kracht
“Het is voor onze sector best een lastige tijd, veel mensen vinden dat wij dingen niet goed doen, wij moeten laten zien dat we dat wél doen.” Aan het woord is Jacques de Lange, vice-voorzitter van het Centraal Orgaan Broedeieren en Kuikens (COBK), bestuurslid en CEO van Plumex, die ons meer vertelt over de export van broedeieren. Het verhaal van De Lange is eigenlijk is één groot compliment voor de ondernemers in de zaal. “Er zijn enorm veel kansen in de sector: de kipconsumptie blijft stijgen, we hebben als Nederland een groot bereik via de weg, de beste logistiek, u heeft een enorm vakmanschap om broedeieren te produceren én een groot voordeel: u bent een familiebedrijf. ’s Avonds loopt u nog een extra rondje door de stal”, zo prijst Jacques de veehouders. “En waarom we zo verdraaid goed zijn? Dat komt door ons goede landbouwonderwijs, voorlichting en de goede gezondheidszorg. Nooit krijg ik de vraag of Nederlandse broedeieren wel de juiste entstof hebben. Natuurlijk is dat goed, en daar mogen we trots op zijn!’, aldus de bevlogen De Lange.
Verantwoorde soja
Het gevecht om grondstoffen staat centraal in de presentatie van Ruud Tijssens, director Corporate Affairs, Strategic R&D and CSR bij Agrifirm. “Soja is cruciaal voor uw business, in voer zonder soja is de voerwinst 30% lager. Het alternatief voor soja is soja, daarom zijn we als Agrifirm ook bezig met sojateelt in Nederland. Verduurzaming van grondstoffen gaat via twee bewegingen: alternatieven voor soja, regionale herkomst en daarnaast eigen verantwoordelijk door verantwoord inkopen en nieuwe inkoopvoorwaarden.”
Tweeboereneneendominee
“Oh wat is het reuzefijn om een kippig type te zijn, De lonen zijn oké het past niet in je portemonnee en soms zeurt men over de ethiek van onze eifabriek.” Deze woorden komen, naar eigen zeggen, uit de mond van 2 uit de klei getrokken, rasechte boeren en een saaie dominee. Het komische trio tweeboereneneendominee sluit de dag feestelijk af met een optreden. Onder het genot van het warme buffet praten de vleeskuikenouderdierenhouders samen nog na over dit succesvolle 1e symposium.