De voedselprijzenmonitor volgt de prijsontwikkelingen op drie niveaus in de voedselketen. Iedere maand wordt de monitor cijfermatig bijgewerkt en om de maand inhoudelijk toegelicht. De monitor is deze keer geactualiseerd met de cijfers van juni 2020. Halverwege september is de update gepland met de verklaring van de voedselprijzen tot en met juli 2020.
In de maanden april en mei is de consumentenprijsindex van pluimveevlees eerst iets gestegen en daarna gedaald. De index was in mei 117 (2015=100), een halve procent lager dan in maart. De prijzen af slachterij (producentenprijzen) en ook de prijzen af boerderij daalden in deze periode. Dit is een direct gevolg van de coronacrisis met fors minder afzet van pluimveevlees naar horeca en foodservice.
Prijs af boerderij gedaald voor vleeskuikens
Vanaf eind maart daalde de prijs af boerderij voor reguliere vleeskuikens. Was de index in maart nog 95, in april was deze 92 en in mei 89. Deze index heeft betrekking op reguliere vleeskuikens. De prijs van langzaam groeiende kuikens bleef dit voorjaar op peil. Pluimveevlees van deze kuikens wordt in de supermarkt als concepten verkocht. In dit segment was er juist meer vraag in de maanden april en mei.
De prijzen af boerderij zijn in april en mei fors gedaald. De index heeft betrekking op de prijsontwikkeling van reguliere vleeskuikens. Het pluimveevlees van deze kuikens wordt vooral verkocht aan de foodservice in binnen- en buitenland. Deze index daalde van 95 in maart naar 92 in april en 89 in mei. De vleeskuikenhouders werd gevraagd minder te produceren door de bezetting te verlagen of een langere leegstand in te plannen tussen de koppels.
Seizoenspatroon
Volgens het normale seizoenspatroon stijgen de prijzen richting de zomer. Er is geen index voor de prijsontwikkeling van langzaam groeiende vleeskuikens. Pluimveevlees van deze kuikens wordt verkocht als concepten in de Nederlandse supermarkten. De prijs af boerderij voor deze kuikens is de afgelopen maanden gelijk gebleven. Bij de vleeskuikenhouders is er dus een groot verschil in inkomenseffect van de coronacrisis tussen reguliere en langzaam groeiende kuikens.
Prijsvorming
De consumentenprijs kent nauwelijks seizoensinvloeden. Vleesverwerkers maken met de inkopers van de supermarkten afspraken over de kwaliteit en prijs van de producten. Er worden 1- tot 2-jaarcontracten afgesloten na tendering. Soms worden afspraken gemaakt op basis van de inkoopprijs bij de pluimveehouders. Een belangrijk deel wordt geëxporteerd. De prijzen op de buitenlandse markten hebben invloed op de prijs in Nederland, zowel op producentenniveau, maar ook af boerderij. Er is een seizoenspatroon met hogere prijzen in de zomerperiode. Prijzen af boerderij worden bepaald door de slachterijen en zijn afhankelijk van het moment van leveren. Bijna alle vleeskuikenhouders hebben een jaarcontract voor het leveren van de vleeskuikens aan een slachterij. In het contract staan afspraken over de leveringen en de kwaliteit van de kuikens, maar niet over de prijs.
Bron: Agrimatie