Een nieuwe studie van Wageningen University & Research laat zien hoe verschillende soorten voer de darmgezondheid van vleeskuikens beïnvloeden. Hierbij is met name gekeken naar de bacteriën in het jejunum, een deel van de dunne darm.
Met behulp van diepgaande speciale technieken onderzochten de onderzoekers 104 bacteriesoorten waarvan de mate van aanwezigheid varieerde afhankelijk van het rantsoen.
Betere darmgezondheid dankzij butyraat
Butyraat, een organisch zuur gebaseerd op boterzuur, speelt een belangrijke rol in de bacteriesamenstelling in de dunne darm. Bij kuikens die met butyraat verrijkt voer kregen, verminderde de aanwezigheid van twee specifieke bacteriën, Enterococcus faecium en de opportunistische ziekteverwekker Enterococcus hirae, significant. Deze vermindering vond plaats in een vroeg stadium van de ontwikkeling van vleeskuikens (vier dagen oud), wat een cruciale periode is voor de gezondheid van vleeskuikens.
Mogelijkheden van voeding
De studie benadrukt de mogelijkheden van voeding om de samenstelling van de darmflora te beïnvloeden in relatie tot de gezondheid van vleeskuikens. Toekomstige studies moeten nog meer duidelijkheid geven hoe voeding kan worden gebruikt om een gunstige darmflora te bevorderen in een vroeg stadium van de ontwikkeling van vleeskuikens.
Tekst: Gerben Hofman